L'èxit del Paral·lel Festival, el certamen de música electrònica que Guardiola de Berguedà ha acollit aquest cap de setmana, ja fa pensar en la possibilitat d'una segona edició. La cita ha portat al poble més de 800 persones d'arreu del món i una vintena de reconeguts punxadiscos d'indrets com Suècia, Estats Units, Alemanya i Gran Bretanya. Amb una zona d'acampada i un ampli terreny en què s'han dut a terme les sessions de música techno i de so experimental i ambiental, els assistents han gaudit així del contacte directe amb la muntanya i la natura, i de diverses propostes de l'escena electrònica internacional.

"És un festival que pren l'entorn i el respecte cap a aquest entorn com a part de la seva singularitat", segons va explicar ahir a Regió7 Fèlix Beltran, cofundador de la iniciativa. L'últim dia de festival, Beltran va voler fer un balanç "molt positiu" de l'experiència organitzativa a l'alt Berguedà i també va agrair el suport rebut de l'Ajuntament i el Consell Comarcal.

Les diferents sessions de música electrònica s'han dut a terme a la zona de Cal Companyó, tant divendres i dissabte com ahir diumenge, amb actuacions fins a les 3 de la matinada però també en horari diürn. "El paisatge és excepcional; si totes les sessions es feien de nit, perdíem aquest factor important", segons Fèlix Beltran.

L'organització considera que el Paral·lel Festival, impulsat per l'associació cultural Owling Events, ha estat un èxit que de ben segur podria repetir-se en futures ocasions: "tanquem la primera edició amb molt bon sabor de boca i amb ganes de tornar-hi l'any vinent. Amb un públic que ha vingut majoritàriament de França i Alemanya, però també amb assistents d'altres indrets, fins i tot de Japó i Austràlia", va relatar Beltran en la conversa amb aquest diari.

Pel que fa el balanç econòmic, també va mostrar-se'n satisfet: "no és una iniciativa que busqui beneficis, perquè la intenció és poder revertir els diners obtinguts en futures edicions, però hem aconseguit no ser deficitaris, quelcom que el primer any sempre es fa difícil". Per a Beltran, "l'aposta clara ha estat tenir cura del públic, aconseguir un ambient que no fos massificat". Per això, la venda d'entrades estava limitada al miler.

Entre els punxadiscos, han destacat especialment el suec Abdulla Rashim, l'anglès Shifted i el belga Peter Van Hoesen, que van tancar la nit de dissabte. Al cartell d'actuacions, però, tampoc hi ha faltat la presència de gent de casa, amb l'actuació ahir al matí de Samuel Mateos, membre del col·lectiu La Comunidad de Gironella.

El Paral·lel Festival ha tingut un gran espai a l'aire lliure, amb tres àrees diferenciades: la zona de les actuacions, l'àrea de càmping i descans, i els food trucks i espais de venda d'aliments i begudes. "En properes ocasions esperem atraure més públic del Berguedà. Feia temps que treballàvem en la proposta i no vam comptar que coincidiríem amb el cap de setmana de Patum", va concretar ahir Beltran. Per a l'organització també ha estat important minimitzar l'impacte del certamen al bosc. "Hem repartit cendrers de butxaca i bosses, tothom ha col·laborat a deixar-ho com ho vam trobar", va valorar Beltran.

Entre les col·laboracions rebudes, l'organització del Paral·lel Festival destaca també el suport de Konvent, i de diverses empreses locals. "És un projecte a llarg termini, ha tingut 32 voluntaris treballant i una vintena de persones contractades, una part de les quals són gent de la comarca", van destacar els organitzadors.