L'esposa del famós agent de la Segona Guerra Mundial Joan Pujol Garcia, 'Garbo' va estar a punt de destapar la condició doble espia del seu marit, posant en perill així el desembarcament de Normandia l'any 1944. Segons uns arxius del centre d'espionatge britànic MI5 publicats aquest dimecres per l'Arxiu Nacional de Kew, Araceli González no suportava viure al Regne Unit i així li ho va traslladar a Thomas Harris, l'oficial responsable de 'Garbo'. "Encara que em matin, me'n vaig a l'ambaixada", va amenaçar González, que volia tornar a Catalunya. Per evitar que la missió de 'Garbo' per combatre els nazis fracassés, l'espia i l'MI5 van simular un empresonament que va permetre continuar amb l'operació.

Els documents desclassificats relaten com el juny del 1943, un any abans del desembarcament de Normandia, Araceli González va adreçar-se a Harris per assegurar-li que destaparia la condició de doble agent del seu marit a l´ambaixada espanyola si no la deixaven tornar a Catalunya per veure la seva família. Pujol mantenia la muller i els dos fills a casa sota vigilància per protegir la seva identitat.

Pujol, a qui els papers descriuen com el "millor agent doble del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial", gestionava pels nazis una xarxa fictícia de subagents. L´espia va ser contractat per l´MI5 el 1942, després d´haver-se guanyat la confiança dels nazis amb el sobrenom ´Garbo´ i una suposada feina de traductor a la cadena pública BBC. El català va jugar un paper clau en el desembarcament de Normandia en fer creure als nazis que no es produiria en aquell punt.

Abans de l´ultimàtum de la dona de Pujol, Thomas Harris havia assegurat en un informe estar preocupat per la creixent desil·lusió d´Araceli González: "Ella és molt emocional i neuròtica i per això mai li he tret les esperances que podrà veure la seva mare abans que la guerra acabi".

Després de l'incident, però, els agents de la intel·ligència britànica van decidir prendre mesures dràstiques. En un primer moment van pensar en fer-li creure que el seu marit havia estat acomiadat. Pujol, però, va considerar que aquesta iniciativa era insuficient per aturar la crisi. Així, el doble agent va ordir una trama per fer creure la dona que l´havien empresonat, després d´una baralla amb l´MI5 en la qual ell l´havia defensat. Harris elogia en un document la destresa de Pujol, que "va permetre salvar una situació que, d´una altra manera, hagués estat intolerable".

La mentida va arribar tan lluny que els agents fins i tot van permetre Araceli González veure el seu marit en el centre de detenció on suposadament estava pres. Els informes revelen que després d´una "explosió d´histèria", un suposat intent de suïcidi i d´aquesta visita, la muller de Pujol va prometre amb llàgrimes als ulls que continuaria donant suport als esforços d´espionatge del seu marit. Les autoritats estaven tan preocupades que el delatés que tenien vigilància policial a la casa familiar a Harrow, al nord-oest de Londres, per interceptar-la.