El Festival Zoom, festival Internacional de Ficció per a Televisió, afronta la seva catorzena edició, que se celebrarà del 22 al 27 de novembre a Igualada i Barcelona, amb "més múscul i més aixopluc", segons han explicat aquest dimarts els seus organitzadors. De fet, el certamen augmenta el 10 % el pressupost arribant a la xifra dels 90.000 euros i incrementa també un dia la seva durada, passant dels cinc als sis dies. El públic podrà veure el 40 % més de projeccions -de 35 l'any passat a la cinquantena enguany. Altres novetats són la inclusió de tres noves seccions (Zoom Sèries, Zoom Formats i Zoom Trendy) i l'extensió del festival a més ciutats de la comarca. En total, la Secció Oficial comptarà amb una desena de films d'arreu d'Europa i la pel·lícula 'Cervantes contra Lope', de Manuel Huerga, serà l'encarregada d'inaugurar el festival el dimarts 22 de novembre, al Teatre Municipal l'Ateneu, amb la presència de l'equip. El film, amb el guió de Maria Jaén, el protagonitzen Emilio Gutiérrez Caba i José Coronado i retrata l´enfrontament que van viure a començaments del segle XVII dos dels escriptors més famosos de la història de la literatura europea, Miguel de Cervantes i Félix Lope de Vega. El tema es tracta com un suposat documental.

La gala de cloenda i el lliurament de premis del Zoom serà el dissabte 26 a les 21.30 h i estarà presentada per l´actriu Llum Barrera. Prèviament, a les 18 h es projectarà un capítol inèdit de la coneguda sèrie "Merlí", amb la presència dels protagonistes de la sèrie i de l´equip.

Les pel·lícules de la Secció Oficial d´enguany són 22 ángeles (Espanya, 2016) de Miguel Bardem, Agnes (Alemanya, 2016) de Johannes Schmid, Birthday (Regne Unit, 2015) de Roger Michell, Cervantes contra Lope (Espanya, 2015) de Manuel Huerga, Ebre, del bressol a la batalla (Espanya, 2016) de Román Parrado, que es presentarà un dia abans de la seva estrena oficial a TV3, Félvilág (Hongria, 2015) d´Attila Szász, Freistatt (Alemanya, 2015) de Marc Brummund, Groenland (Holanda, 2015) de Tomas Kaan, Hope (Holanda, 2015) d´Erik de Bruyn i Lampedusa, dall´orizzonte in poi (Itàlia, 2016) de Marco Pontecorvo.

En aquesta 14a edició, el Zoom reconeixerà amb els Premis d´Honor les trajectòries de l´actriu Mònica Randall i de l´espai infantil de TV3 Club Super3. L´actriu Mònica Randall ha realitzat una llarga carrera, amb més de 50 anys davant de les càmeres, amb films com La Escopeta Nacional o La Revoltosa. Per la seva banda, el Club Super3 enguany celebra els 25 anys en pantalla treballant per aportar valors per a la infància, com a dinamitzador del teixit social, cultural i industrial del nostre territori i una eina fonamental d´integració.

El Premi Auguri Sita Murt, dedicat a les joves promeses de l´ofici, el rebrà l´actriu catalanaJúlia Molins, que ha destacat per la seva actuació a les dues temporades de la sèrie Cites. Enguany el Jurat de la Crítica, format per Toni de la Torre, Manel de Luna i Cipiriano Torres atorga el Premi Zoom a la Millor Sèrie Espanyola a la producció de TV3 Merlí. Enguany el Jurat Oficial que atorgarà els premis del Festival Zoom el formen la directora de cinema Carol López, l´actor Bozzo, l´actriu Ivana Miño, la productora Miriam Porté i el periodista, escriptor i crític Pep Prieto. El Jurat Jove, format per estudiants de l´Institut Joan Mercader i l´Escola d´Arts Gaspar Camps d´Igualada, estarà presidit per Xavier Ribera, guionista i decidirà el Premi del Jurat Jove a la Millor Pel·lícula del festival. D´altra banda, el Jurat DO Catalunya atorgarà el Premi a la Millor Producció Catalana estrenada l´any 2016.

A part de les tvmovies i mini-sèries nacionals i internacionals de la Secció Oficial, una de les novetats d´enguany són les seccions Zoom Sèries, Zoom Formats i Zoom Trendy, que comptaran amb nous formats televisius de no ficció (reportatges periodístics, documentals, programes de divulgació i entreteniment).

La secció Zoom Kids, destinada a les escoles i al públic infantil enguany projecta Al sostre del món de Rémi Chayé, un film d´animació que narra la història de la Sasha, una joveneta de l´aristocràcia russa que parteix cap al Pol Nord a la recerca del vaixell del seu avi, que havia estat un intrèpid aventurer. Durant els dies del festival, el Zoom ha organitzat sessions matinals per a escoles d´Igualada a diversos espais de projecció de la ciutat.

A Zoom Jove, secció programada per Joan Fitó que aplega les websèries i curtmetratges, es podrà veure Alike de Daniel Martínez i Rafa Cano; Y Mañana Navidad, d´Héctor Rull; 5 Segundos, de David González; La educación del miedo, d´Anna Llauradó; En la azotea, de Damià Sera; Sin preguntas, de José Andrés López de la Rica i Infesto, de Maria López.

Els joves creadors de la comarca de l´Anoia que han estat seleccionats enguany al Zoom dins de la secció Zoom KM0 són Ariadna Monleón, que presentarà el curtmetratge Abatido,i els estudiants de l´Escola Municipal d´Art, Disseny i Artesania d´Igualada Gaspar Camps, que presentaran els microcurts Terrified, Efectos con defectos, Vermouth i Cecilia.