L'ELECTE

?Direcció: Jordi Casanovas. Autor: Ra-mon Madaula. Intèrprets: Roger Comas i Ramon Madaula. Dijous, 9 de febrer. Teatre Kursaal de Manresa.

Falten quatre hores perquè el candidat electe a la Generalitat de Catalunya sigui investit President. Un dia especial, carregat de simbolisme, d'història. Tan sols un petit problema pot desvirtuar el dia: al president electe, quan assaja el seu discurs, li sobrevé una terrible picor al nas que el fa estrafer en la gesticulació, és a dir, fa ganyotes.

L'equip assessor del president electe li porta un doctor, un prestigiós psiquiatre perquè ajudi el futur mandatari en aquesta incòmoda situació. Tan anguniosa sobretot per l'enfocament i el caire que acaba prenent la situació.

On acaba la línia personal i íntima de la persona i comença la del personatge públic, el polític? Com es juxtaposen o, més ben dit, com s'acaben juxtaposant quan el personatge públic es crea per suplir les mancances personals i esdevenir allò que, en el fons, un mateix creu que és el que volen els altres. Com es difumina l'home per ser sempre la figura pública, amb total voluntat de servei, disposat al sacrifici sempre que calgui i, en el fons, és el sacrifici més profund, silenciós i fins i tot obscur: la desaparició de la persona per esdevenir el personatge. A tot això s'enfronta aquest curiosíssim i efectiu president electe en mans d'aquest atípic psiquiatre.

El resultat és efectiu, de digestió ràpida, divertidíssim, un contrapunt constant entre els dos personatges, la contenció i la reflexió davant l'histrionisme i l'histerisme amb un resultat hilarant i del tot sorprenent: res acaba essent el que suposadament es volia fer veure. La premissa «no se sacrificarà un poble per un home» esdevé «l'home se sacrifica... per ell mateix». L'entesa entre Comas i Madaula és palpable pel contrapunt ben jugat, on s'entreveu la mà ja mestra de l'incombustible Casanovas. Una bona comèdia amb un rerefons que... qui ho sap.