Mitja dotzena d´equipaments museístics de Manresa celebren activitats aquest cap de setmana amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que es va commemorar ahir dijous però estén les seves ales fins al diumenge. El Museu Comarcal de Manresa, el Centre d´interpretació medieval del carrer del Balç, el Museu de la Tècnica de Manresa, el Museu de Geologia Valentí Masachs, el Museu de la Cova i el Museu de la Seu ofereixen un programa de visites guiades, exposicions, xerrades i altres propostes durant el dissabte i el diumenge, a més d´obrir les portes per tal que la ciutadania els pugui visitar de forma gratuïta.

El Dia Internacional dels Museus té enguany com a tema Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus, per reflexionar sobre el paper que aquests centres juguen en la preservació de la memòria i la projecció cap al present. La diada és una iniciativa del Consell Internacional dels Museus (ICOM) i se celebra arreu del món des del 1977.

La importància del segle XIV

El carrer del Balç organitza per a dissabte, a les 11 del matí, el joc familiar La Manresa de 1300, mitjançant el qual es convida pares i fills a fer d´artesans del segle XIV. L´objectiu del joc és fer triomfar el propi gremi, ja sigui els dels cuireters, el dels sabaters, el dels paraires o el dels traginers. L´activitat està limitada a 25 participants i no està recomanat a menors de 8 anys. Els adults han de pagar 6 euros, i per als nens fins a 14 anys el preu és de 3 euros.

Un altre punt d´interès serà la visita guiada al Museu de la Seu, que es durà a terme el mateix dissabte a les 12 h, organitzat pels Amics de la Seu i la parròquia de Santa Maria de la Seu. El recorregut per les sales on s´exposen diferents peces d´art sacre inclou la contemplació d´una de les meravelles del gòtic català, el teixit conegut com a frontal florentí, perquè el va confeccionar en aquesta ciutat italiana l´artista Geri di Lapo. El manresà Ramon Saera va adquirir l´obra l´any 1357 i la va portar cap a la seva ciutat. Malauradament, es tracta d´una peça molt ben valorada pels especialistes en l´art gòtic però que no gaudeix de la visibilitat pública que mereixeria.

El Museu de la Tècnica, per la seva part, prepara per a dissabte una vetllada que combinarà la cultura amb el fet industrial i el món del vi. A les 18 h hi haurà un Tast de literatura: el grup literari Cornèlia Abril, format per escriptores d´arreu del país, presentarà el llibre Si es fa fosc, on es parla de les pors de l´ésser humà. Tres quarts d´hora més tard, a les 18.45 h, es durà a terme «Un tast de tècnica i indústria», que consistirà a fer un recor-regut per l´exposició de cinteria amb una mirada diferent de l´habitual. La vetllada es clourà amb un tast de vins a càrrec dels cellers Artium i Mas de Sant Iscle, que tindrà lloc a les 19.30 h.

Els horaris en què es podran visitar els equipaments de forma gratuïta són els següents: Museu del santuari de la Cova, de 10 a 13 h; Museu de la Tècnica de Manresa, de 10 a 14 h; Museu Comarcal de Manresa, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; carrer del Balç, de 17 a 20 h.

L´època de les Bases

El Museu Comarcal de Manresa durà a terme diumenge, a les 12 h, l´activitat Imatges del darrer terç del segle XIX. Concert amb música i lletres, organitzada pel Conservatori Municipal de Música de Manresa i el mateix museu i amb la col·laboració del Grup de Teatre Els Carlins i el Museu de la Tècnica de Manresa. La trobada consistirà a fer una lectura de textos i interpretacions musicals que apropin l´espectador a les acaballes del segle XIX, el moment en el qual a Manresa es van redactar les famoses Bases per a la Constitució Regional Catalana. La ciutat commemora enguany el 125è aniversari d´aquella fita del catalanisme polític i social.

El mateix diumenge també hi haurà portes obertes en tres dels centres museístics de la ciutat. El Museu Comarcal i el Museu de la Tècnica franquejaran gratuïtament l´accés de 10 a 14 h. D´altra banda, el Museu de Geologia Valentí Masachs deixarà entrar d´11 a 14 h.

Totes les activitats, tret d´aquelles en què s´indica el contrari, són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania.