L'Arxiu Comarcal del Bages ha ingressat una donació de pergamins i documents en paper relatius als masos Rossinyol i la Pahissa de Monistrol de Calders i altres masos propers. Es tracta d'una donació feta pel propietari dels documents, el musicòleg Romà Escalas i Llimona, que ha escollit l'Arxiu Comarcal del Bages com a destí d'aquests documents per ser l'equipament arxivístic més proper als llocs d'origen dels documents i més adequat perquè siguin conservats, descrits i posats a disposició dels estudiosos.

Romà Escalas, especialitzat en instruments de vent històrics, que ha desenvolupat una intensa activitat en el camp de la interpretació, l'organologia i la pedagogia, va trobar i conservar aquests documents provinents del mas Rossinyol, que havia estat adquirit pel seu avi i on ell passava les vacances, amb la col·laboració de Feliu Postilla, administrador d'aquelles finques. Al seu interès i sensibilitat per la documentació antiga l'acompanyava l'objectiu de trobar possibles documents musicals antics. Romà Escalas ha estat en possessió d'aquests documents des de l'any 1965.

Es tracta de 14 pergamins, el més antic dels quals és de l'any 1.402, i 21 documents en paper d'entre els segles XV i XIX. Entre ells destaquen un privilegi reial de l'any 1570 i un document musical en un pergamí que feia de coberta a un lligall de paper i que conté la partitura d'un himne dedicat a Santa Cecília. La donació, que passa a formar part del fons comarcal, ha estat efectuada amb la intercessió del Centre d'Estudis del Bages, que va rebre la voluntat de Romà Escalas de fer la donació i ha fet de mitjancer en aquest acte. A l'acte van assistir el donador Romà Escalas, Marc Torras, director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Francesc Comas, president del Centre d'Estudis del Bages, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo.