La campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment del turó de la Cabra d'Or d'Artés, que després de dues setmanes de feina es tanca avui, ha posat al descobert un petit forn metal·lúrgic medieval de forma ovalada. L'estructura s'ha trobat dins d'un àmbit localitzat enguany al sud de la torre que ja va ser descoberta fa quatre anys. Al voltant del forn, també hi ha un mur de tancament perimetral del turó i una altra estructura interna relacionada amb la producció del metall.

Per ara, la datació provisional oscil·la entre els segles VIII i IX i, tot i que només se'n conserva la part excavada, al nivell de les cendres s'han trobat nombrosos fragments de bronze, així com petites peces: plaquetes, anelles d'un possible collaret o una arracada.

Molt a prop també s'ha localitzat un fragment de motlle escolpit en pedra per abocar-hi el metall líquid i, un cop refredat, obtenir-ne la peça. A la base, el forn presenta un abocament de pedres amb les marques envermellides de la combustió, que també és clarament visible a les parets laterals.