El film Estiu de 1993, dirigit per la catalana Carla Simón, juntament amb 1898. Los últimos de Filipinas, de Salvador Calvo, i Abracadabra, de Pablo Berger, van ser ahir les tres pel·lícules preseleccionades per l'Acadèmia de Cinema Espanyol, entre les quals sortirà la pel·lícula que anirà als Oscars per competir per la millor pel·lícula de parla no anglesa. La selecció ha sortit d'entre els 42 llargmetratges estrenats entre l'1 octubre del 2016 i el 30 de setembre del 2017.

El pròxim 7 de setembre es donarà a conèixer el títol de la cinta que definitivament representarà l'estat espanyol en la pròxima edició dels premis Oscar, que aquest any celebren el seu 90è aniversari.

Estiu 1993, que compta amb actors com Laia Artigas, Bruna Cusí, David Verdaguer, Paula Robles i Paula Blanco, entre d'altres, explica la història autobiogràfica de la directora. El film narra les vivències que passa durant uns dies a l'estiu d'aquell any, en el qual una nena ha de traslladar-se a viure al camp amb el seu oncle, la dona d'aquest i la seva petita filla després de la mort dels seus pares a causa de la sida.

María Zamora, de la productora Avalon, en absència de la directora de la cinta, Carla Simón, de promoció en diversos festivals de Llatinoamèrica, va explicar que la pel·lícula «va sorprendre moltíssim» els acadèmics, ja el mateix dia de la seva presentació.

«És una pel·lícula que transmet molta veritat, i això no succeeix amb molts films. L'acadèmia la va acollir amb sorpresa i els va agradar molt, no s'esperaven una pel·lícula tan maca i tan ben explicada, tan petitona», va considerar.

Zamora va explicar que, a més dels premis internacionals, entre els que hi ha a la millor òpera prima de la passada Berlinale, la pel·lícula va aconseguir recaptar més el segon cap de setmana d'exhibició que el primer, un fet també insòlit i que demostra «que ha funcionat el boca-orella». Fins avui, la cinta ha estat vista per uns 80.000 espectadors i segueix projectant-se en trenta sales. «Estem també sorpresos de la internacionalitat d' Estiu 1993, que ha recol·lectat més de 30.000 espectadors a França i es veurà a Holanda, Bèlgica i els Estats Units.

Per altra banda, Abracadabra, acabada d'estrenar i amb bones dades de taquilla, és clarament l'aposta més arriscada dels acadèmics, no només perquè es tracta d'una comèdia, sinó pel caràcter obertament surrealista o «hipnòtic» de la cinta.