Una orquestra oberta, transversal i on hi càpiga tothom. Amb aquesta filosofia va arrencar l'any 2008 el projecte pedagògic més important de la petita localitat de Collsuspina, que, durant la tercera setmana d'agost de cada estiu, reuneix músics de totes les edats i tots els nivells durant una setmana. Junts, assagen amb un objectiu comú: preparar un repertori orquestral que, durant el cap de setmana, s'ofereix en forma de dos recitals, a Collsuspina i a Moià. Vinguts d'arreu de la comarca i de diverses localitats veïnes, infants, joves i adults es preparen sota la direcció de Daniel Vallejo, un clarinetista format al Conservatori de Badalona, a l'ESMUC i al Trinity College de Londres, que es va establir al poble amb la seva família quan tenia 15 anys.

Una dècada d'evolució

«El projecte va sorgir d'un grup de familiars i amics, persones properes, que érem músics i tocàvem instruments. Ens vam reunir per fer un concert a l'Ermita de Sant Cugat, i aquí va començar tot. Érem 18», recorda el director. Enguany, el projecte celebra 10 anys de vida, amb una evolució sempre ascendent: cada cop hi ha més participants. Per celebrar-ho, s'ha creat per primera vegada una obra musical pròpia, Ull de neu, escrita pel mateix Vallejo, amb muntatge escènic i cançons incloses. «Tota una feinada», assegura el seu autor.

La base argumental ha estat el llibre juvenil Ojo de Nuve, de Ricardo Gómez, i, en aquest sentit, per tal de cobrir la part vocal, també s'ha creat un cor d'adults i un de nens, amb 35 cantaires, que s'afegiran als 85 músics i 4 solistes de l'orquestra. El projecte mourà, en total, unes 120 persones, des d'infants de 7 anys fins a jubilats.

«És molt bonic veure l'evolució dels que van començar de molt petits i han anat venint. Ara són adolescents i, malgrat que hi ha moltes altres propostes que els podrien resultar més atractives, segueixen apostant per l'orquestra, agafen responsabilitats i ajuden els menuts», explica Sara Vallejo, membre de l'orquestra i coordinadora de la secció de violoncels. Un exemple clar és el d'Anna Gómez, que fa 8 edicions que hi participa. «Ella va començar amb els petits; tocava només quatre notes, i ara és solista».

Entre els membes del conjunt hi ha molts joves que estan fent el Grau Mitjà amb el seu instrument. Alguns, fins i tot, estudien música professionalment. Durant els dies d'assaig, que s'han fet des dilluns fins avui, alguns dinen junts a l'espai de La Bufa, on també s'hi ha instal·lat una exposició d'imatges sobre els 10 anys de l'orquestra.

Segons el director, el 10è aniversari era l'oportunitat perfecta per fer «un salt» i implicar-hi molta més gent. «Així és com es consoliden els projectes», assegura. Per a ell, la clau és «la gent que entén el projecte i hi aporta un aire nou» i, sobretot, l'ambient que es crea. «Per què ho fem? Sobretot, perquè volem. I això es nota. Ens reunim, ens organitzem, assagem, i gaudim. Tot el que sóc com a director ho he après aquí», diu Vallejo.