A

l Fòrum Gastronòmic de Girona s'ha presentat la càtedra de cuina amb Harvard que ha lligat la Fundació Alícia amb Ferran Adrià al capdavant. Servirà perquè uns quants cuiners catalans es donin a conèixer al món. Tenim, doncs, la punta de la piràmide gràcies a la bona feina de la nostra cuina. Però ara falta, curiosament, posar les bases de la piràmide. Comparat amb països de l'entorn ibèric, francès o italià, els nostres productes agroalimentaris no estan ben comercialitzats. Cal que amb l'estirada dels cuiners que juguen a productes KM0 de manera majoritària, els pagesos, ramaders i transformadors s'espavilin, com ha anat passant amb el vi, després amb l'oli i menys amb la llet i la carn. Des de fa poc, amb el marisc del Delta i de manera insuficient amb la fruita, la verdura i el peix. Cal que la traçabilitat del producte arribi de veritat al mercat. I en alguns casos això passarà per la potenciació de la venda directa o a través de franquícies controlades.