L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha situat al juliol la seva taxa anual al 3,1%, una dècima menys que al mes anterior, segons l'indicador avançat sobre l'evolució de preus a Espanya publicat aquest divendres per l'Institut Nacional de Estadística (INE).

D'aquesta manera, la taxa anual de l'IPC retrocedeix al juliol per tercer mes consecutiu després d'arribar el passat mes d'abril un 3,8%, el seu valor més elevat des de setembre de 2008.

Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) ha arribat el juliol al 3%, la mateixa taxa que al juny.

L'INE va iniciar a principis d'any la difusió de l'indicador avançat de l'IPC després d'introduir una sèrie de canvis en l'IPC harmonitzat, que faran que les diferències entre tots dos, abans mínimes, s'accentuïn.

Com a conseqüència d'un reglament europeu d'obligat compliment, els IPCH dels països europeus donaran un tractament comú als productes considerats estacionals, entre els quals s'inclouen el peix, les fruites i verdures fresques i el vestit i el calçat.

Les conseqüències de l'aplicació d'aquest reglament europeu en el càlcul de l'IPCH seran, d'una banda, les grans oscil•lacions de preus i, per altra, la ruptura en la sèrie històrica.

Habitualment, la dada avançada de l'IPC harmonitzat que publica l'INE a finals de cada mes sol coincidir (amb prou feines varia en una dècima) amb el de l'IPC general. Amb el nou tractament que es donarà als productes estacionals en la inflació harmonitzada, això no passarà, ja que hi haurà diferències importants en els resultats d'ambdós indicadors.

Per aquesta raó, l'INE ha considerat convenient publicar un IPC avançat, que complementarà al de l'IPCH, i que permetrà tenir una informació completa de les taxes d'inflació nacional i de la que serveix de referència comparativa amb els països de la UE.

L'INE ha recordat que els indicadors avançats només proporcionen informació orientativa, de manera que no tenen per què coincidir amb les dades definitives, que es publicaran el proper 12 d'agost.