Les noves tecnologies són "condició necessària, però no suficient" per sortir de la crisi, va defensar ahir, en un esmorzar-col·loqui celebrat a la Cambra de Comerç de Manresa, el director general de Telefónica a Catalunya, Joaquim Faura. Com més tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), més productivitat, va explicar Faura a una trentena d'empresaris aplegats a l'acte.

Faura va assegurar que la penetració de la banda ampla a Catalunya i al conjunt de l'estat és superior a qualsevol regió europea; amb tot, l'ús, aquí, de les TIC entre empreses i institucions és encara molt deficitari. Una dada reforçada des de la mateixa Cambra, que reclama a l'empresa local que aposti més decididament per les TIC (i també per la internacionalització) per fer front a aquesta època de penúries.

Faura va escoltar dels empresaris locals queixes per la dificultat de trobar interlocució amb Telefónica quan arriben els problemes, i també per l'existència de forats negres en la cobertura de la telefonia mòbil. Amb tot, Faura va insistir en la necessitat d'ampliar i/o mantenir el nombre d'antenes desplegades al territori, també en les trames urbanes, tot i la mala fama sense arguments científics (va argumentar Faura) que les acompanya.

El director general de Telefónica a Catalunya va defensar les aportacions que ha fet la companyia al principat, com el nou centre de recerca, que suposa una inversió de 28 milions anuals; els programes de suport a l'emprenedoria o la col·laboració feta en la consagració de Barcelona com a capital mundial del mòbil (vegeu més informació a la pàgina 20).

Durant una trobada posterior amb els mitjans, Faura va eludir respondre dues qüestions d'actualitat a l'entorn de la compa-nyia. A preguntes d'aquest diari, Faura va respondre amb sengles "sense comentaris" sobre la multa de 67 milions d'euros imposada per la Comissió Europea a la companyia per pactar amb Portugal Telecom no competir al mercat ibèric, i sobre el polèmic fitxatge de l'expresident de Bankia Rodrigo Rato com a membre del consell assessor de Telefónica per a Amèrica Llatina.

D'altra banda, l'acte d'ahir a Manresa va estar acompanyat pels crits i les botzines de mitja dotzena de treballadors de Telefónica de Barcelona que protestaven, a la porta de la seu de la Cambra, per l'acomiadament de dos treballadors "amb baixa mèdica justificada", segons els manifestants.