El sector carni europeu ha rebutjat "enèrgicament" l'informe de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (Iarc), organisme adscrit a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que alerta que la ingesta excessiva de carns processades i de carns vermelles pot estar vinculada a l'augment del càncer, principalment colorectal. La plataforma que agrupa els productors carnis europeus ha puntualitzat a través d'un comunicat que és "inapropiat" atribuir a un sol factor un risc més alt de desenvolupar la malaltia i ha subratllat que hi ha altres factors implicats com l'edat, la genètica, la dieta, el medi ambient o l'estil de vida.

La patronal càrnia també ha volgut subratllar que la IARC ha classificat els productes carnis processats com a grup 1 (cancerigen per als humans) després d'un programa d'identificació de perills que "no inclou avaluació de riscos". El col·lectiu indica que això vol dir que no s'ha tingut en compte l'exposició real a les substàncies en relació amb el potencial per causar càncer. El sector carni europeu també recorda que organismes oficials, societats mèdiques i experts recomanen el consum de tots els grups d'aliments per tenir una dieta sana, variada i equilibrada, incloent-hi un consum moderat de carns i productes carnis.

Per la seva banda, el gremi de carnissers i xarcuters de Barcelona i comarques, GremiCarn, considera "totalment desproporcionada" l'alarma creada per l'informe de l'OMS. L'organisme, que aglutina més de 740 xarcuteries i carnisseries tradicionals de Barcelona i comarques, assegura que "no és necessari alarmar-se si se segueix una dieta sana, variada i equilibrada". En aquesta línia, afirma que Catalunya "té la sort de seguir una de les millors dietes, la mediterrània, que inclou la carn com a element de salut perquè ens aporta ferro, zinc, vitamina B i aminoàcids essencials". La càrnia és una de les principals indústries de l'estat, que genera 22.168 milions d'euros i 80.979 llocs de treball directes, segons les dades del sector. La seva facturació representa el 2% del PIB espanyol i el 14% del de la branca industrial; i els llocs de treball que genera el 20% de l'ocupació de la indústria alimentària espanyola.

Mentrestant, el conseller de Salut en funcions de la Generalitat, Boi Ruiz, va fer ahir una crida a la "tranquil·litat" davant l'avís de l'OMS i defensa mantenir la mateixa pauta alimentària que fins ara. Ruiz va opinar que s'ha fet un "alarmisme excessiu" respecte al consum de carn processada i carn vermella, però l'OMS "no diu res per alarmar-nos". Per això, demana als ciutadans "tranquil·litat absoluta" i els recorda que la dieta mediterrània és garantia d'una "més esperança de vida" respecte a la que se segueix en altres parts del món. La dieta mediterrània és "patrimoni de la humanitat" i no veta el consum de carn vermella o de carn processada, sinó que aquests aliments "es mengin amb la moderació i la proporció adequada perquè la dieta sigui equilibrada", va dir.