Unió de Pagesos (UP) va denunciar públicament l'aplicació "il·legal", per part del ministeri d'Hisenda i ajuntaments, del sistema de valoració cadastral que equipara el valor de les construccions agràries amb el de les urbanes. El sindicat agrari va alertar que aquesta interpretació, que s'hauria fet sense l'estudi de mercat preceptiu, pot ocasionar greus perjudicis econòmics al sector, ja que incrementa entre dos cops i mig i sis el valor de reposició.

Més enllà de l'augment de l'impost de béns immobles (IBI), la mesura pot tenir efectes sobre els tributs que graven les transmissions patrimonials o a l'hora de sol·licitar beques d'estudis. El sindicat exigeix a Hisenda una rectificació immediata.

Es tracta de construccions qualificades com a rústiques, "indispensables" per a l'activitat agrícola, ramadera o forestal, que veuen el seu valor equiparat amb el d'immobles urbans. Unió de Pagesos mostra indignació davant d'una aplicació "il·legal" de la Llei del Cadastre aprovada pel Reial Decret 1/2004 que, considera, castiga encara més un sector que a Catalunya ha perdut el 35% de les seves rendes des de l'any 2001.

Una interpretació "arbitrària, injusta i confiscadora", feta des de la "nocturnitat i traïdoria", per part de la direcció general del Cadastre, però també des d'alguns ajuntaments, va assegurar UP. Segons el coordinador del sindicat a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, el govern espanyol empara aquesta aplicació de la valoració cadastral per part dels ajuntaments sense haver efectuat prèviament el preceptiu estudi de mercat agrari sobre el valor de les construccions necessàries per a les activitats agràries.

"El ministeri d'Hisenda no ha fet la feina que li tocava", va criticar Montesó. A la pràctica, aquestes valoracions multipliquen el valor en una forquilla que va dels dos cops i mig als sis. No només són casetes de camps o magatzems: poden ser basses de reg, granges o hivernacles. Molts propietaris ja han rebut cartes i d'altres les rebran aviat. Segons el sindicalista, davant d'aquest increment espectacular, les bonificacions que poden aplicar els ajuntaments als impostos basats en aquests valors queden totalment diluïdes i sobrepassades, i dupliquen o tripliquen la càrrega fiscal anterior. Al contrari, Montesó va lamentar que "alguns ajuntaments" hagin vist l'oportunitat de sanejar els seus comptes així.