L'Audiència Nacional asseurà a la banqueta dels acusats els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato, així com la resta d'usuaris de les polèmiques targetes black, un cop obert judici oral contra ells per administració deslleial i apropiació indeguda.

En una resolució, el jutge Fernando Andreu reconeixia ahir que hi ha indicis suficients d'administració deslleial per part de Blesa, Rato i l'exdirector general de mitjans Ildefons Sánchez Barcoj, amb el propòsit d'apropiar-se de forma continuada i indegudament el patrimoni de Caja Madrid i Bankia. "Resulta meridianament clar que els fets anteriors, i l'ús delictiu donat a les targetes de crèdit, hagués estat impossible sense la participació dels presidents de les entitats durant el temps que les targetes van ser utilitzades, i sense la col·laboració necessària del director del comitè de mitjans", afegeix el document, que recull els arguments de les acusacions.

Els tres van posar en funcionament i van mantenir un sistema corrupte de despatrimonialització de les entitats, alhora que van ser beneficiaris de les targetes, de manera que s'entreveuen, també, indicis d'apropiació indeguda. El sistema, prossegueix la resolució, era clarament "opac" en establir que els destinataris no havien de presentar "cap justificació documental" sobre les despeses efectuades.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sis anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i quatre anys i mig per al seu successor al capdavant de l'entitat, Rodrigo Rato, unes penes que Bankia redueix a quatre i tres anys, respectivament. Però l'entitat financera va més enllà que Anticorrupció i els acusa també d'administració deslleial, igual que el FROB, que reclama quatre anys i nou mesos de presó per a Blesa i tres anys per a Rato.