El president de Criteria i de la fundació bancària de La Caixa, el manresà Isidre Fainé, podria ser el nou president del consell d'administració de Gas Natural Fenosa, després que aquest dilluns es tanqués l'acord pel qual Criteria Caixa i Repsol han venut el 20% de la companyia al fons nord-americà Global Infrastructure Partners (GIP) per 3.802 milions d'euros. L'entitat financera i la petroliera es desfaran cadascuna del 10% del capital social de Gas Natural.

Fainé, que és conseller de Gas Natural Fenosa, va assegurar que l'entrada de GIP en l'accionariat suposa un "valuós reforç per fer front als reptes que afronta la centenària companyia". En un comunicat de CriteriaCaixa, la societat d'inversions de La Caixa, Fainé es mostrava "satisfet per la continuïtat del projecte de Gas Natural", que va recordar que és una "inversió històrica del grup La Caixa i de Repsol".

Fonts coneixedores de l'operació van avançar que Isidre Fainé serà el nou president del consell d'administració de Gas Natural Fenosa. Les mateixes fonts van indicar que en l'annex 2 de l'acord publicat com a fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) es diu que la designació del president i dels vicepresidents (un de Repsol i un altre del grup GIP) és "raonable que correspongui" a l'accionista majoritari "que tingui una participació en el capital de la societat (Gas Natural Fenosa) significativament superior a la del resta", que és Criteria.

En l'última junta general d'accionistes de Gas Natural, celebrada a principi de maig, el seu president, Salvador Gabarró, va admetre que ja era "temps" de deixar la presidència d'aquesta companyia, però que la decisió estava en mans del grup La Caixa.

A banda s'ha acordat que la representació al consell serà proporcional a la participació que es mantingui a la societat, és a dir, quatre consellers per a Criteria, tres per a Repsol i tres per a GIP. La resta de consellers correspon a un executiu i sis independents. Global Infrastructure Partners (GIP) és un fons d'infraestructures independent que inverteix en països de l'OCDE i en determinats països emergents.

GIP planifica inversions a llarg termini tant en actius individuals com en carteres d'actius o en companyies relacionades amb les infraestructures, principalment en sectors com energia, recursos naturals, transport, distribució d'aigua i tractament de residus.