El nombre d'aturats a les comarques centrals es va incrementar de 28 persones el mes de febrer passat, el 0,9% en termes relatius. Aquest és el primer increment de l'atur al territori després de tres mesos de descensos, una puja que contrasta amb la nova caiguda de les dades d'atur registrat al conjunt de Catalunya durant el mateix període (-0,35%).

El nombre d'aturats va pujar a totes les comarques centrals, excepte al Baix Llobregat Nord (-2,7%) i a la Cerdanya (-5,33%). Al Moianès va créixer el 0,19%, al Solsonès, el 0,37%; a l'Alt Urgell, el 0,42%, al Bages, el 0,8% i va superar l'increment d'un punt al Berguedà (1,16%) i a l'Anoia (1,32%).

En termes globals, el nombre d'aturats al territori se situa en 30.201, que suposa 3.946 persones menys registrades a les oficines de Treball de la Generalitat que en el mateix mes de l'any passat. Aquesta caiguda interanual és, en termes relatius, de l'11,56%, dues dècimes més que la caiguda del conjunt català en el mateix període (-11,35%).

Un mercat «insostenible»

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va valorar positivament que el nombre d'aturats registrats a les oficines del SOC s'hagi reduït al febrer respecte a la xifra d'ara fa un any, però va alertar també que l'alta taxa de reincidència, que s'ha situat en el 43%, demostra que l'actual model del mercat de treball «és insostenible» perquè «gairebé la meitat de la gent que ha trobat feina tornarà a l'atur abans de sis mesos».

Per a Ginesta, les dades del mes de febrer constaten «una reducció quantitativa però no qualitativa» que el fa desmarcar-se de «l'eufòria que hi pugui haver a Madrid» i que el referma en la necessitat de reclamar per a Catalunya competències per «dibuixar amb els agents econòmics un model de creixement sostenible».

Ginesta va voler deixar clar que el Govern es desmarca de qualsevol lectura «triomfalista» perquè les xifres demostrem, assegura, que «la recuperació no es consolida». Amb tot, el secretari de Treball va destacar que Catalunya hagi liderat les noves afiliacions a la Seguretat Social amb més de 21.000 altes, el 30% de les generades al conjunt de l'Estat. Unes xifres que demostren que Catalu-nya és la «locomotora» de la recuperació, segons Ginesta. ·El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies va destacar que sectors com la indústria i la construcció, amb un descens de l'atur registrat del 15,4% i del 20,3% respectivament, hagin superat per molt la reducció del sector serveis (-9%), perquè, com ha recordat, són dos sectors «arrossegadors» que ajuden a recuperar llocs de treball de manera exponencial en altres sectors.

Segons les dades publicades ahir pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, del total d'aturats a Catalunya, 205.110 són homes i 247.232 són dones, i 31.733 tenen menys de 25 anys. Per sectors d'activitat econòmica, el que més aturats acumula és el de serveis, amb 315.537, davant dels 54.584 de la indústria, els 42.144 de la construcció i els 11.342 de l'agricultura. L'últim mes, això no obstant, el sector serveis és en el qual més ha caigut la desocupació, amb 2.436 persones menys, clarament davant de la indústria (-706 aturats) i la construcció (-649), mentre que en l'agricultura l'atur ha augmentat en 361 persones.

En el conjunt de l'estat, l'atur registrat s'ha reduït en 9.355 persones en relació amb el mes anterior i se situa en 3.750.876, el 9,68% menys que al febrer del 2016.

Treball, però precari

Els sindicats CCOO i UGT van denunciar que el mercat de treball continua sent precari, malgrat la reducció de l'atur registrat al febrer, i que les dones, els joves i els immigrants són els col·lectius més perjudicats per aquesta situació.

En un comunicat, CCOO va remarcar que la nova contractació registrada és temporal en el 85,2% dels casos i que l'increment dels contractes amb relació a un any abans és del 3,2%. Segons el seu parer, «el testimonial increment de la contractació respecte de fa un any evidencia que la reducció de l'atur no es tradueix en ocupació, i molt menys en contractació estable, si tenim en compte l'elevat percentatge de la nova contractació temporal».

UGT també posa l'accent en què la contractació al febrer és menor a la de gener en el conjunt de Catalunya i que només creix a Barcelona, i el 0,04%, augment que atribueix a l'efecte del Congrés Mundial de Mòbils. El sindicat denuncia, a més, que l'atur entre les dones, l'atur juvenil i els immigrants s'ha incrementat respecte al mes anterior.