Sant Valentí és la data perfecte per què els nuvis, enamorats o esposos s'expressin el seu amor o afecte mútuament. Tot i la creença que la festa de Sant Valentí és actual i creada pels interessos comercials, en realitat té un doble origen: un d'anglosaxó i un de cristià. Al nord d'Europa es creia que el 14 de febrer és el dia en què les aus trien parella. Al sud, la tradició es remunta al segle X, després que morís màrtir el romà Valentí en temps de Claudi II i donés peu a la llegenda de Sant Valentí, defensor dels joves enamorats.

I, quina és la seva llegenda? Sant Valentí era un sacerdot de Roma, quan governava l'emperador Claudi II, qui va decidir prohibir la celebració de matrimonis en edat jove, perquè considerava que els solters sense família eren millors soldats al no tenir lligams. Però el sacerdot creia que aquest decret era absurd, i va desafiar l'emperador celebrant en secret els matrimonis de joves enamorats. Quan l'emperador Claudi se'n va adonar el va cridar a Palau. El sacerdot va aprofitar aquesta ocasió per promocionar el cristianisme. Tot i que l'emperador va mostrar interès, l'exèrcit i el Governador de Roma el van persuadir per treure-l'hi del cap. Llavors, Claudi va donar l'ordre d'empresonar Valentí. L'oficial encarregat d'apressar-lo, en un intent de ridiculitzar el sacerdot, el va instar a tornar la vista a la seva filla Júlia, que era cega. Valentí va acceptar i en nom del Senyor l'hi va tornar la visió. Tot i que l'oficial i la seva família es van tornar al cristianisme, Valentí va seguir pres, i el dèbil emperador Claudi finalment va ordenar que el martiritzessin i l'executessin el 14 de febrer de l'any 270. La jove Júlia, agraïda al sant, va plantar un ametller de flors rosades junt a la seva tomba, per això l'ametller és el símbol de l'amistat i de l'amor etern.

La festa de Sant Valentí sorgida d'Anglaterra i Escòcia sembla tenir orígens pagans, la qual coincidia amb l'inici de la primavera. Es celebrava fent un ball, en el qual els joves s'aparellaven per sorteig, i els afortunats eren anomenats valentins i valentines, a més, els enamorats s'escrivien cartes i s'enviaven regals, en desgrat de l'oposició dels eclesiàstics, que la titllaven de pagana.

Sabies que les relíquies de Sant Valentí es van traslladar al Bages?

Les suposades relíquies de Sant Valentí van ser traslladades al monestir de Sant Benet de Bages, el 951, arran del viatge que el fundador Sal·la va fer a Roma per sotmetre a la Santa Seu la nova abadia. Encara ara, un cop a l'any, es fa una missa en honor al Sant a l'església del monestir.