La jutgessa de l'operació Port va condemnar ahir a un any de presó el metge Eufemiano Fuentes, i a quatre mesos el preparador físic José Ignacio Labarta, però no va accedir a entregar les bosses de sang intervingudes al primer a les autoritats esportives. En la sentència notificada ahir, la jutessa, Patricia Santamaría, absol els altres tres acusats, els exdirectors esportius Manolo Saiz i Vicente Belda i l'exrespondable mèdica dels equips Kelme i Comunidad Valenciana, Yolanda Fuentes.

En la resolució, de 348 folis, Santamaría rebutja la pretensió de les acusacions exercides per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), la Unió Ciclista Internacional (UCI), el Comitè Olímpic Italià (CONI) i la Federació Espanyola de Ciclisme que fossin entregades les bosses de plasma i sang, en una decisió que ajuda a no aclarir la lluita antidopatge a l'estat espanyol i que ahir va ser molt criticada.

En aquest sentit, Santamaría al·ludeix als drets fonamentals dels esportistes reconeguts en la Constitució per justificar aquesta decisió i ordena que les mostres i el material informàtic aconseguit a l'operació, desenvolupada per la Guàrdia Civil el 2006, siguin destruïdes en el mateix moment que la sentència sigui ferma. Una part, però, han de ser conservades per si en el futur es jutja el soci de Fuentes, José Luis Merino, que té Alzheimer.

Perill per a la salut

En la seva resolució, la jutgessa considera provat que les extraccions i reinfusions de sang de Fuentes suposaven "un important perill per a la salut del ciclista", ja que produïen "una viscositat més gran de la sang", de la qual s'elevava l'hematòcrit, "i un esforç més gran del cor". En la sentència s'inclou que el metge canari no podrà exercir la seva professió en els propers quatre anys però no haurà d'entrar a la presó.

Crítiques a la resolució

Des de diversos fòrums es van multiplicar ahir les crítiques a la sentència, que no permet aclarir, per exemple, a qui corresponien les bosses de sang que ara seran destruïdes i, per tant, no es podrà arribar al fons de la investigació per determinar quins esportistes utilitzaven els serveis de Fuentes i, per tant, es dopaven.

Un dels testimonis del procés, l'exciclista Jesús Manzano, va ser dur en afirmar que "per arribar a un veredicte com aquest no feia falta estar tants anys estudiant per a jutge, ho pot fer un paleta". Manzano va afegir que "així va Espanya, tenim el que mereixem. Llavors ve el COI i presumim de coses, quan no som capaços de netejar les nostres escombraries. No ens mereixem els Jocs Olímpics, tant de bo no ens els donin".

Per la seva banda, la Federació Espanyola de Ciclisme va afirmar ahir que "respecta i acata" la sentència de l'operació Port, tot i que "no pot mostrar-se satisfeta, ja que no s'ha atès la petició d'entrega de les bosses de sang intervingudes en les actuacions". En els pròxims dies, la federació estudiarà la sentència completa.