La poca capacitat resolutiva a les dues àrees desespera als aficionats del Barça en aquest principi de temporada. Tant en atac com, sobretot, en defensa, l'equip de Luis Enrique no s'assembla gens al de la part final de la temporada passada. El partit de dissabte contra el Rayo Vallecano va ser un exemple clar de les dues situacions. El Barça va fer cinc gols com n'hauria pogut fer deu, però també en va rebre dos com podien haver estat cinc. El fet de la pèrdua de la possessió no és nou (ja va passar contra el Bayern a la temporada anterior), però sí un descontrol que ja ha costat derrotes doloroses, com a Sevilla i a Vigo.

I no només són sensacions, sinó fets que es traslladen a les xifres. Segons dades extretes del portal www.whoscored.com, que analitza les variables dels equips de les cinc principals lligues europees, el Barça només és el 37è millor equip, d'un total de 98 equips, pel que fa a evitar que l'equip contrari remati contra la seva porteria. Permet dotze rematades per partit i, dels equips de la lliga, el superen quant a fiabilitat defensiva, el Deportivo, el Celta, l'Atlètic de Madrid, el Getafe i la Reial Societat i es troba empatat amb un Reial Madrid que, tot i rebre pocs gols, pot donar gràcies a les actuacions de Keylor Navas. El líder europeu en aquest concepte és el Bayern, amb set xuts per partit.

Luis Enrique, però, es queixa també de la poca efectivitat ofensiva. El Barça ha anotat 17 gols en 8 partits, poc més de dos per enfrontament, una xifra baixa tenint en compte que nou gols han estat en dos partits, contra el Rayo i el Llevant, i quatre han arribat de penal. Els blaugrana són el setè equip europeu que més xuta, però el novè quant a efectivitat anotadora. Contra el Rayo, abans de l'exhibició de Neymar, van arribar errades de Rakitic, Sandro i Luis Suárez i els blaugrana han començat per darrere en cinc partits, dels quals n'han remuntat tres. Demà, contra el Bate Borisov, amb arbitratge del portuguès De Sousa, nova ocasió per millorar.