El reglament disciplinari de la UEFA conté un article, el número 14, que pot explicar les reiterades sancions al Barça per l´exhibició de banderes estelades. El seu punt número 7 diu que «totes les formes de propaganda ideològica, política i religiosa estan prohibides. Aquesta provisió es deriva, per analogia, dels paràgrafs de l´1 al 6 d´aquest mateix article». Els sis paràgrafs escrits parlen de les sancions que s´han d´imposar per racisme i xenofòbia. El que no explica la UEFA és què es considera «propaganda política», i perquè una estelada és motiu de sanció i no ho és una bandera oficial de qualsevol país, que se suposa que també és de caràcter polític.

Per exemplificar la confusió de la UEFA en aquest aspecte ens podem remuntar al setembre de l´any passat. Dos equips escocesos, el Celtic de Glasgow i el St. Johnstone, van ser sancionats per la UEFA perquè, tal com es pot veure en la fotografia que acompanya aquest article, alguns dels seus aficionats van mostrar banderes palestines durant un partit de competició continental. Els delegats del màxim organisme europeu van escriure al seu informe que s´havien mostrat aquests símbols durant els partits Celtic-KR Reykjavic i St. Johnstone-Spartak Trnava. La UEFA considerava, segons va explicar dies després el diari Scotland Now, que «la bandera palestina és un símbol polític perquè el conflicte amb les forces israelianes encara persisteix».

Un altre article

En aquest cas, però, la UEFA no es referia al mencionat article 14, sinó al 16.2. Aquest, en el seu cinquè apartat, explica que l´equip organitzador serà castigat «per gestos, paraules objectes i altres modalitats d´expressió que trasmetin un missatge no constructiu per a un esdeveniment esportiu, particularment missatges que tenen naturalesa política, ideològica, religiosa o ofensiva». En aquest mateix article s´equipara les banderes palestines amb fets com la invasió del terreny de joc, el llançament d´objectes o la utilització de punters làser.

En definitiva, el St. Johnstone va ser castigat amb unes 18.000 lliures (més de 24.500 euros). Anteriorment, un equip irlandès, el Dundalk, també va rebre una sanció de 14.230 lliures (19.391 euros) pel mateix motiu en un partit contra l´Hadjuk Split croat. Tot per mostrar les banderes d´una autoritat, la palestina, reconeguda per Nacions Unides un parell d´anys abans.

L'establiment d'un límit

Novament, el càstig pel lluïment de banderes reconegudes per l´ONU ens porta al mateix punt d´abans: per què mostrar un símbol palestí es pot castigar i no passa el mateix amb la bandera de l´estrella de sis puntes israeliana? Per què una estelada provoca que hi hagi sanció i no passaria el mateix amb la senyera, quan tots dos són símbols identitaris que en cap cas no es poden associar a formes violentes com el racisme, malgrat el que digui la UEFA amb els seus articles? De fet, hi ha estelades en diversos camps europeus i no passa res. El vilomarenc Jonathan Soriano, per exemple, es va fer una fotografia amb una bandera independentista catalana al camp del seu actual equip, el Red Bull Salzburg, després d´anotar quatre gols en un partit de la lliga austríaca el dia abans de les eleccions del 27-S. A ningú del país centreeuropeu se li ha acudit castigar el club de la beguda energètica.

En canvi, a Israel, novament, la federació vol castigar un equip, el Hapoel Katamon de Jerusalem, per haver substituït els banderins de córner amb la bandera de l´Arc de Sant Martí, símbol del moviment homosexual. Les autoritats deien que un partit de futbol «és un passatemps i no pas un vehicle per fer crides de tipus polític».

Dimarts, la vicepresidenta del Govern català, Neus Munté, va donar suport al Barça i va explicar que «hi ha un criteri molt diferent amb la presència de banderes predemocràtiques i de règims totalitaris». Aquest fet no és cert amb la UEFA, que la temporada passada va castigar el Madrid per una bandera nazi a la graderia i la selecció croata per haver dibuixat una esvàstica en el tall de l´herba del camp. Però la confusió és gran, i el límit, molt poc definit.