L'escuderia Peugeot, en cotxes, i KTM, en motos, van fer un autèntic recital en la cinquena etapa del Dakar, la que marcava la seva entrada a Bolívia. Aquest any s'arriba a Uyuni des de territori argentí i no des del xilè, com havia succeït en les últimes edicions, i així s'evita passar pel problemàtic salar que hi ha a la zona. Això no evita, però, que els pilots hagin de lluitar contra una gran alçada, que ahir va provocar una caiguda per a l'excampió del món d'enduro, Ivan Cervantes, víctima d'un mareig.

Des del punt de vista esportiu, i pel que fa als nostres pilots, va ser un bon dia per als dos igualadins Jordi Viladoms i Armand Monleón, que van recuperar posicions en la classificació general. Gerard Farrés, que segueix sent el millor de la Catalunya Central damunt de dues rodes, va baixar una posició. Roma i Haro, en cotxes, van tenir una jornada sense sobresalts i Moi Torrallardona no va poder repetir el triomf d'etapa al costat de De Rooy. Pep Vila, al seu torn, continua lluitant per ser dels deu primers de la general.

Gonçalves manté el liderat

En motos, els quatre primers de l'etapa van ser de KTM i Barreda, que ahir no va ser sancionat per cap motiu, va acabar quart. El dia, amb molta navegació en el tram final, va ser complicat per al líder, el portuguès Gonçalves, que té prop de dos minuts sobre les KTM de l'australià Price i de l'eslovac Svitko. Els sis primers de la general són de KTM o d'Honda.

Pel que fa als nostres pilots, Gerard Farrés va perdre ahir una posició, però continua en un bon lloc. Ahir, el manresà va protagonitzar un dels moments més emotius en aturar-se just abans de la meta i saludar moltes de les persones de la gernació que esperava els pilots a Bolívia. Es va guanyar una gran ovació. Jordi Viladoms, per la seva banda, va gaudir dels últims quilòmetres perquè "calia molta navegació. La moto ha respost molt bé i no ens afecta gaire l'alçada". També va denunciar una errada en el llibre de ruta. El debutant Armand Monleón continua anant a més i ahir va ser dissetè de la jornada, el seu millor resultat. Segons va dir després, "en els últims 20 quilòmetres hi havia complicacions i aquí és on jo sóc fort. Estic content perquè ja ha començat el Dakar de veritat".

Loeb venç de nou

En cotxes, Roma i Haro van ser onzens en una etapa de gran domini de l'equip Peugeot, que també ocupa els tres primers llocs de la general, amb un Sébastien Loeb que no està acusant la seva condició de principiant.

En camions, De Rooy, Torrallardona i Rodewald van haver d'obrir pista i no van poder repetir el triomf del dia anterior. Van deixar escapar temps a partir de mitja etapa. Pep Vila, Xavi Colomé i Marc Torres ja són entre els deu primers de la general. El nou líder és el seu company, l'argentí Federico Villagra, per només cinc segons de diferència.