El Bayern es va coronar ahir campió de la Bundesliga gràcies al seu triomf al camp de l'Ingolstadt (1-2, pels dos gols de Lewandowski), que el fa inassolible per al seu perseguidor més pròxim, el Borussia Dortmund -que va caure al camp del cuer Eintracht de Frankfurt per 1-0- quan queda una jornada per al final de la lliga.

Ja es pot considerar un costum, i és que la d'ahir és la quarta Bundesliga consecutiva que guanya el Bayern -cosa que constitueix un nou rècord, ja que mai cap altre equip ho havia aconseguit- i la tercera en l'era de Pep Guardiola, que s'apropa al seu final. L'últim entrenador dels bavaresos que havia guanyat tres lligues consecutives havia estat Ottmar Hitzfeld, entre el 1999 i el 2001. De Hitzeld és una frase segons la qual, si una temporada acaba sense que el Bayern hagi guanyat almenys un títol, vol dir que l'entrenador no ha complert amb el seu deure.

Guardiola, tot i que li queda la Lliga de Campions com a assignatura pendent, ha complert amb el seu deure amb un ple absolut pel que fa a la Bundesliga. La més disputada ha estat l'actual, i la sobirania amb què s'ha imposat el Bayern a Alemanya en les tres temporades del de Santpedor -i en l'anterior que havia guanyat el triplet amb Jupp Heynckes- fa que els triomfs no s'acostumin a valorar suficientment.

Es dóna per fet que cada partit ha d'acabar amb victòria. Guardiola, ja en el seu primer any, va declarar que a Munic només valia el triplet, tot i que, després de les derrotes successives a semifinals, també ha recordat que el Bayern només ho ha aconseguit un cop en la seva història.

La lliçó del passat

El valor d'aquesta hegemonia es pot veure si es compara amb les quatre temporades anteriors al triplet i a Guardiola: el Bayern només havia guanyat un cop la Bundesliga. Les dues anteriors al triplet van ser per al Dortmund.