La sala petita del Teatre Kursaal de Manresa acollirà cinc obres de petit format i una forta presència de crítica social en els seus arguments, en el darrer trimestre de l'any, dues de les quals -Port Arthur i Història- formaran part de l'abonament del Toc de Prop. Juntament amb les altres tres, Balneari Maldà 2: l'educació, La mirada del otro i Ragazzo, es podran veure amb les entrades que sortiran a la venda el dimarts dia 5 de juliol, a partir de les 18 h, tant a taquilles com per telèfon i Internet.

La primera cita d'aquesta nova proposta escènica es fa coincidir amb l'inici del curs escolar. La companyia Pirates Teatre representarà l'obra Balneari Maldà 2: l'educació, que afronta amb humor una mirada al fet educatiu i el debat sobre què i com s'aprèn a les aules, que se serveix de gèneres diversos com el cabaret, la música, el text, el ball i el gest. La funció, la programació de la qual té la col·laboració del col·lectiu Una altra educació és possible, tindrà lloc el dia 15 de setembre (21 h).

Del muntatge escrit i dirigit per Jordi Casanovas Port Arthur, se'n faran dues sessions els dies 29 i 30 de setembre. L'espectacle, on hi col·labora la manresana Sílvia Sanfeliu, es va estrenar a finals de gener en el marc del festival literari BCNegra i es basa en l'interrogatori que dos inspectors de policia fan a un detingut. Dafnis Balduz, Javi Beltrán i Manel Sans en són els intèrprets.

Memòria i consciència

La crítica social continuarà amb el tercer espectacle que passarà per la sala petita del Kursaal, La mirada del otro, el dia 10 de novembre. La trobada entre una víctima d'ETA, un acusat i una mediadora és el fil conductor d'una peça que se situa al mig de la trilogia sobre Euskadi, la memòria col·lectiva i la convivència del Projecte 43-2. Una setmana després, el 17 de novembre, Oriol Pla pujarà a l'escenari per fer reviure la figura de Carlo Giuliani en l'obra Ragazzo, escrita i dirigida per Lali Álvarez. El jove activista italià va morir assassinat per la policia el 20 de juliol del 2001 a Gènova en una manifestació antiglobalització que protestava per la cimera del G-8.

Els dies 1 i 2 de desembre es clourà l'activitat teatral a la sala petita amb Història, un muntatge dirigit per Pau Roca i interpretat per Miquel Gelabert, Vicky Luengo i el mateix Roca, que rememora la manera d'entendre el fet històric de Marc Bloch, destacat historiador antinazi que centrava el seu estudi en les persones.

El preu de l'abonament del Toc de Prop serà de 30 euros, i les entrades individuals tindran un preu de 20 euros. D'altra banda, les localitats per veure Ragazzo i La mirada del otro tindran un preu de 15 euros; mentre que per veure la proposta de Balneari Maldà se n'haurà de pagar 12.