L'Alcaldia de Rio de Janeiro va inaugurar ahir el velòdrom que serà escenari de les proves de ciclisme dels Jocs Olímpics quan només queden 40 dies per a l'inauguració de l'esdeveniment esportiu més gran del planeta, el pròxim 5 d'agost. "Superarem un dels grans desafiaments dels Jocs", va declarar l'alcalde de Rio de Janeiro, Eduardo Paes, en entregar el velòdrom a les autoritats del Comitè Olímpic Internacional (COI).

Paes va admetre que encara s'han d'acabar "alguns detalls" de l'obra, que inclouen l'instal·lació d'unes tribunes temporals i retocs de pintura en les àrees externes, però va assegurar que tot quedarà acabat en els pròxims dies. El velòdrom, alçat a un cost de 143 milions de reals (42 milions de dòlars), ha estat un dels pitjors maldecaps per a l'organització dels Jocs Olímpics, a causa de problemes financers de l'empresa contractada.

La situació va arribar a tal punt que l'Alcaldia va trencar el contracte amb l'empresa Tecnosolo el maig passat, després que la firma s'acollís a la llei de fallides, quan s'havia acabat el 90% de les obres. El treball, finalment, va ser culminat per l'empresa Engetécnica, que treballava en el velòdrom com a subcontractada de Tecnosolo.

La taca negra

El velòdrom ha estat l'única instal·lació esportiva dels Jocs Olímpics que ha tingut retards significatius, que van portar a cancel·lar una cursa programada per al març passat i que havia de servir com a prova per l'esdeveniment de l'agost. Una altra forta polèmica entorn de l'escenari de les competicions de ciclisme va ser provocar per la clara falta de previsió de les autoritats brasileres, que van construir un costós velòdrom pels Jocs Panamericans del 2007 que després no ha servit per als Olímpics.

Aquest va costar uns 22 milions de reals (6,4 milions de dòlars), però no complia amb els requisits exigits pel Comitè Olímpic Internacional.