Gerard Farrés no va poder defensar la seva corona en la Baja Aragón 2016. Després de guanyar les dues edicions anteriors, ahir no va poder superar el castellonenc Joan Barreda, que es va proclamar vencedor de la 33a edició i va trencar així la dinastia establerta pel pilot manresà. Barreda va sumar el seu tercer títol en aquesta clàssica prova, després dels aconseguits els anys 2012 i 2013, en una categoria de motos que en l'últim lustre només ha conegut dos vencedors. Darrere de Barreda i Farrés, i completant els graons del podi, es va situar el francès Michael Metge, amb més de 10 minuts perduts respecte al líder, en la seva primera participació a la prova.

Els competidors van repetir en l'última jornada el sector matinal del dia anterior, el d'Alfambra (184,4 quilòmetres), i el vencedor de la prova va ser lleugerament més ràpid que el dia abans. En aquesta ocasió, va realitzar el recorregut en un temps de 2 hores, 26 minuts i 40 segons, 12 més ràpid que dissabte, el que significa que no va especular amb l'avantatge de 6 minuts i 50 segons que tenia en la general sobre Farrés. En aquesta última cronometrada el pilot de Torreblanca no va tenir com a principal rival el de Manresa, sinó Joan Pedrero, que després de dues jornades discretes per fi va aparèixer i va mostrar el potencial que se n'esperava.

Pedrero va ser segon en l'últim sector a 58 segons del guanyador, sis segons després va arribar Metge i el quart era Farrés, que va perdre gairebé un minut i mig.

No va ser un bon dia per a Isidre Esteve, que va haver d'abandonar en l'última prova.

Sainz, amb la mel als llavis

En cotxes, el pilot qatarià Nasser Al Attiyah es va imposar en un apassionant duel amb l'espanyol Carlos Sainz, al qual va superar finalment per només 19 segons en la classificació general, i es va endur el títol de campió de la 33a edició de la Baja Aragón.

A la jornada decisiva hi van arribar, en cotxes, Sainz, Al Attiyah i el finlandès Mikko Hirvonen amb opcions de pujar al lloc més alt del podi, ja que entre el líder provisional, el madrileny, i el pilot nòrdic, tercer, només hi havia un minut de diferència. Això va fer que es visqués una última cronometrada apassionant perquè, tot i que Sainz havia vençut en els dos sector de dissabte, ho va fer de forma molt ajustada, i la petita diferència amb la qual liderava la classificació no era garantia que es pogués endur la seva primera Baja.

El xeic tirador

Al Attiyah, xeic qatarià i olímpic en tir, va sortir des de l'inici disposat a demostrar que la seva conducció es caracteritza per la velocitat, i des del primer tram ja va anar al davant. Finalment, es va imposar amb un avantatge de 26 segons respecte a Sainz, segon, i més de 2 minuts sobre Hirvonen. La d'ahir era la seva segona Baja.