El disc dog és un esport caní que consisteix en les diferents maniobres que poden fer un guia i un gos amb un disc volador o frisbee. David Román, nascut a Ger, a la Cerdanya, juntament amb el seu Border Collie Zain, van guanyar la Copa del Món de disc dog, celebrada a Duisburg, a Alemanya.

"Feia molt temps que ho perseguia. De fet, el 2010 vaig quedar subcampió a Atlanta, i l'any passat vaig quedar en quart lloc. Sempre he estat molt a prop però fins ara no ho havia aconseguit. Era la meva espineta", assegura Román. El cerdà i Zain van ser els millors dels més de 70 equips de tot el món que van competir-hi, després d'assegurar-se una plaça durant la temporada, havent assolit el primer lloc en dues proves o fent un mínim de punts. "Jo vaig ser campió a Àustria l'agost i el dia abans de la Copa del Món a Alemanya mateix, en l'última prova on podies aconseguir l'accés", diu Román, el qual entrena i té cura de nou gossos per poder competir.

"Es tracta de quatre rondes, dues d'estil lliure i dues de distància. En l'estil lliure, has de fer maniobres coordinades amb el gos, mentre que en la de distància has de tirar el disc des de 50 metres i el ca l'ha d'agafar en un radi de dos", explica Román, que va instaurar aquest esport a Espanya fa nou anys, tot i que ja en fa 40 que existeix. Román és autodidacte i és l'únic internacional de parla hispànica i l'està important a països sud-americans, Portugal i França.