Jo sóc el líder del meu equip», va dir Luis Enrique a la premsa el seu primer dia de feina com entrenador del Barça. Tota una declaració d'intencions que, mig any després, topava amb la crua realitat: Messi s'enfrontava amb el tècnic asturià a Anoeta. Un episodi que va fer evident el lideratge de l'argentí per sobre de l'entrenador, que va haver de fer un pas enrere. Potser per això, perquè l'estrella és al camp i no a la banqueta, com passava amb Cruyff o Guardiola, el Barça aposta ara per Ernesto Valverde com a entrenador. El Txingurri (formiga), com se'l coneix al món del futbol, no busca protagonisme. És treballador i dialogant, com destaca el manresà David Garcia. L'excapità de l'Espanyol, que es prepara per ser entrenador, explica de primera mà a Regió7 com és Valverde.

«En tinc molt bon record, tant futbolístic com en el tracte. És dels millors entrenadors que he tingut en aquest aspecte. Van ser dos anys molt bons», recorda David Garcia de l'etapa Valverde a l'Espanyol, entre el 2006 i el 2008. Amb ell, el conjunt blanc-i-blau va arribar a disputar una final de la Copa de la UEFA, perduda davant el Sevilla a Glasgow.Encaixa en la filosofia Barça

Valverde ja havia estat a l'Espanyol com a jugador. Va ser just abans de fitxar pel Barça, on va jugar dues temporades. Per tant, coneix a la perfecció les interioritats del Camp Nou i la filosofia de joc. «Encaixa totalment. Treballa molt bé la pressió després de perdre la pilota. Té l'equip sempre el màxim amunt possible», analitza David Garcia, que aprofundeix més en el tarranà de Valverde com a entrenador: «treballa molt bé, sap què vol i no fa invents. Va a mort amb les seves idees, sense prendre riscos innecessaris».

L'arribada al Barça, creu David Garcia, no canviarà la manera d'entendre el futbol que té Valverde. Es mantindrà fidel al seu estil, el mateix que l'ha portat fins al Barça després de dirigir l'Athletic de Bilbao en dues etapes, l'Espa-nyol, el Vila-real, el València i l'Olympiacos grec, també en dues etapes. «Continuarà fent el mateix que fins ara», assegura David Garcia. «Si ha de dir alguna cosa, la dirà. Tant se val si entrena el Barça, l'Athletic o qui sigui».

El tracte amb les estrelles

Un dels punts clau per ser entrenador del Barça, i mantenir-se en el càrrec, és tenir un bon tracte amb les estrelles. Ho va comprovar Luis Enrique durant el seu primer mig any a la banqueta del Camp Nou. I al final, ha deixat bon record, a jutjar per les paraules de Gerard Piqué la setmana passada: «ens ha guanyat en el dia a dia». La mateixa tasca que tindrà Valverde. «Hem de veure com tracta els pesos pesats», apunta David Garcia. «Si ho fa bé amb Messi, Suárez, Neymar i Piqué, tindrà molt de guanyat».

El nou entrenador del Barça és, sobretot, «dialogant», assegura David Garcia: «ho diu tot de bones maneres, tant les coses bones com les dolentes. Tracta molt bé el jugador. De la seva època a l'Espanyol no recordo que al vestidor hi hagués queixes, ningú en parlava malament».

Per a David Garcia, que Valverde acabés a la banqueta del Barça «era qüestió de temps». L'oportunitat li arriba als 53 anys, després de 15 dirigint diferents equips i d'haver estat molt a prop d'aterrar al Camp Nou en altres ocasions. Ara agafa les regnes d'un equip que aquesta temporada ha baixat el pistó i que necessita ressorgir. Sense estridència, amb retocs i aprofitant el talent que ja té. Una feina de picar pedra.