La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir ahir al matí el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, i el seu fill Gorka en el marc d'una operació anticorrupció ordenada per l'Audiència Nacional. A més d'ells, també van detenir el vicepresident econòmic, Juan Padrón, i el secretari de la Federació de Futbol de Tenerife, Ramón Hernández Baussou, per suposades irregularitats en la gestió.

Ahir a la tarda, Villar i un grup de la UCO es van dirigir a la seu de la federació espanyola a Las Rozas, on les autoritats van començar a investigar material. Paral·lelament, també van investigar les seus de les federacions de Tenerife, de València, després d'interrogar-ne el president, Vicente Muñoz, i de Melilla. El president d'aquesta última, Diego Martínez, va afirmar que l'escorcoll havia durat dues hores i que no havia desembocat en cap detenció.

Ahir, a darrera hora de la tarda, es va saber que el dirigent passaria aquesta nit i possiblement la següent al calabós de Las Rozas. Segons les autoritats, la seva declaració es preveu per a demà.

Extralimitat de funcions

Segons la Guàrdia Civil, els delictes pels quals van detenir Villar i el seu fill van ser administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars, falsedat documental i possible aixecament de béns en relació amb l'organització de partits internacionals. La investigació hauria determinat que Padrón s'hauria excedit presumptament en les seves facultats d'administrador del patrimoni de la federació i li hauria causat perjudici. A més, hauria afavorit la contractació de societats de les quals hauria obtingut un benefici propi en forma de contraprestació econòmica. Juntament amb Baussou també hauria participat en una operativa continuada d'apropiació de fons.

Per la banda de Villar, aquest hauria aconseguit contraprestacions per a la contractació de serveis i d'altres relacions comercials en benefici del seu fill, Gorka, advocat especialista en dret esportiu i també detingut.

La UEFA i la FIFA, organismes dels quals també forma part Villar, no es van voler pronunciar sobre aquesta qüestió, ja que ho considera un afer intern. Ahir esperaven saber més coses de la investigació per desposseir el dirigent basc dels seus càrrecs o, com a mínim, iniciar-ne el procés.