La jornada del 27 d'agost del 1992, la segona de competició dels Jocs Olímpics de Barcelona després de la inauguració, va veure la primera victòria dels professionals nord-americans en la competició de bàsquet. Els Estats Units, que per primera vegada actuaven amb jugadors de l'NBA després del desastre de Seül, quatre anys abans, on només havien estat tercers, van voler marcar ter-ritori des del primer moment i van destrossar l'equip d'Angola per 116-48, davant de 12.500 persones, a Badalona.

L'ala-pivot Charles Barkley, que aleshores jugava als Philadelphia 76ers, va ser el màxim anotador de l'enfrontament, amb 24 punts, davant dels 19 que va anotar Karl Malone.

El mateix dia, la selecció espanyola, entrenada per última vegada en una gran competició pel mític Antonio Díaz-Miguel, va començar el seu viacrucis en la competició amb una derrota contra Alemanya per 74-83 que ja va condicionar tot el torneig. L'alemany Detlef Schrempf, que llavors era a l'NBA, va ser el botxí dels espanyols, amb 26 punts, pels 21 que va anotar Jordi Villacampa.

Les dues primeres jornades havien vist els primers triomfadors i la inicial va ser la tiradora coreana Kab Soon Yeo, que es va convertir en la primera campiona olímpica de Barcelona 92 en l'especialitat de carrabina d'aire. Va ser com una picada d'ullet al país que quatre anys abans havia estat amfitrió de la competició. Després de dos dies, però, era l'Equip Unificat, la formació derivada de l'esclat de la Unió Soviètica, amb totes les repúbliques excepte les bàltiques, la que liderava el medaller. Alguns dels metalls dels exsoviètics van arribar de la piscina, sobretot d'un desconegut Eugeni Sadovyi, que es va convertir en una de les estrelles dels Jocs. Aquell dia va guanyar la cursa dels 200 metres lliures. A les Picornell també hi va destacar la consecució de cinc rècords olímpics a càrrec d'ell mateix, dues vegades, o de la nord-americana Jenny Thompson.

L'equip estatal, que encara no havia obtingut cap medalla, va iniciar el torneig amb victòries pel que fa a les seleccions d'hoquei herba femení, que finalment es va proclamar campiona olímpica, i també la primera de la història del voleibol masculí.