Juristes consultats per l'ACN consideren que els membres del jurat popular del cas Tous ha absolt Lluís Corominas del delicte d'homicidi perquè es van posar a la pell de l'acusat, pensant què haurien fet ells en una situació similar. D'aquesta manera justifiquen la contundència i claredat del veredicte, que creu gairebé al complet la versió de Corominas i l'exculpa de tota responsabilitat ja que considera que no va tenir gaire més opció que fer el que va fer. Pels raonaments continguts al veredicte, tant el magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal com l'advocat Juan Carlos Zayas consideren difícil que prosperin els recursos que puguin interposar tant la fiscalia com l'acusació particular.

El jutge Vidal, de la Secció penal Desena de l'Audiència, opina que els membres del jurat s'hauran preguntat què haurien fet ells en un cas similar i s'hauran respost que probablement haurien actuat de la mateixa manera. Zayas ha considerat "evident" que el tribunal popular "s'ha posat a la pell de l'acusat, molt clarament, més que en altres casos de jurat". "Han pensat que a ells els podia haver passat el mateix, i el veredicte està guiat o condicionat per aquesta percepció", ha afegit. Un tribunal professional potser hagués rebaixat la responsabilitat de Corominas, però no l'hagués eximit completament, segons l'advocat.

Vidal no s'ha mostrat sorprès pel veredicte, que respecta i és "jurídicament correcte i perfectament defensable". Considera que la motivació del veredicte és "força sòlida", cosa que farà difícil que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o el Tribunal Suprem puguin canviar la valoració dels fets provats. Tot i així, admet que el jurat reconeix que és conscient que no es donen tots els requisits que marquen la llei i la jurisprudència per aplicar la legítima defensa, però la por insuperable que va patir Corominas, segons el jurat, fa que també li sigui aplicable l'eximent de defensa pròpia.

Zayas també considera que el veredicte tanca "bastantes portes" al recurs perquè la llei del jurat és molt restrictiva a l'hora de permetre un recurs davant d'una absolució. En canvi, contra una condemna el recurs és més fàcil que prosperi. "Si el raonament està ben fet i explica bé perquè han cregut la versió de Corominas, és molt difícil tombar en un recurs posterior", explica.

L'advocat tampoc s'ha mostrat sorprès del veredicte, perquè ja s'apuntava en les opinions expressades per la ciutadania en alguns mitjans de comunicació. "Al carrer, des del punt de vista dels ciutadans normals, es deia que aquest home s'havia defensat i que estava bé, l'absolució és el que demanava la gent i era previsible que els jurats opinarien el mateix", explica.

El magistrat tampoc creu que canviï la percepció de la legítima defensa en casos similars. "És un cas molt especial", diu Vidal. En canvi, Zayas creu que aquest cas i el veredicte potser es podrà aplicar en casos de policies que disparen contra ciutadans desarmats. "Aquesta sentència interpreta de forma favorable la legítima defensa, cosa que difícilment s'accepta per part de tribunals tècnics", ha considerat. "Si aquesta doctrina continués, podria condicionar casos similars, tot i que n'hi ha molt pocs", ha relatat.