L'incivisme creix a les estacions ferroviàries de la Catalunya Central. Representants sindicals de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Renfe i personal de les estacions alerten de l'incivisme que es viu als trens i a les instal·lacions ferroviàries, fins al punt que hi ha hagut dues agressions els darrers sis mesos a les estacions d'Igualada i Martorell. Tot i això, matisen que l'incivisme és generalitzat i que a la Catalunya Central el problema és menys greu que en ciutats de l'àrea metropolitana com Terrassa.

Les agressions a la regió central no són generalitzades i la principal queixa se centra en l'incivisme d'algunes persones a les estacions i a l'interior del tren, ja que n'hi ha que fumen porros sense contemplacions i posen la música molt alta i molesten la resta de viatgers. També hi ha usuaris que no han comprat el bitllet per pujar al tren i mostren una actitud desafiant als revisors. El delegat de Prevenció de CCOO a FGC, Miguel Ángel Herrero, assegura que agressions com les que han tingut lloc l'últim mig any a Igualada i Martorell tenen lloc cada mes, aproximadament, en les diferents línies de l'empresa ferroviària, tot i que es concentren a la zona metropolitana.

FGC ha denunciat els dos casos que han tingut lloc a la Catalunya Central. El d'Igualada va succeir fa mig any, quan un empleat de l'estació volia comunicar que tot estava en ordre i que el tren podia sortir. Llavors, un jove que habitualment entra sense pagar -tot pensant que estava alertant de la seva presència- li va propinar diversos cops a l'espatlla. "Fins i tot li van donar punts a l'hospital", afirma Herrero. El mes de juliol es va viure una situació similar a l'estació Martorell-Central, quan un treballador va rebre cops de puny d'un usuari.

Els revisors i el personal de les estacions han de conviure amb l'incivisme, tot i que el representant de Ferrocarrils diu que l'empresa és curosa amb la seguretat privada i estudia en quines estacions s'ha de posar més atenció.

Personal de Renfe coneixedor de la situació que es viu a la línia R4 assegura que a l'estació de Manresa gairebé cada dia es viuen situacions d'incivisme amb algun usuari que no vol pagar i mostra una actitud desafiant. El problema que denuncien els representants sindicals de CCOO de Renfe és precisament la falta de personal de seguretat que acompanyi els revisors. Tot i que els principals problemes es concentren a Terrassa, gairebé en cap dels trens que arriben a Manresa no hi ha un agent de seguretat que acompanyi el revisor. "La seguretat ha decaigut", alerta Cristóbal Cobo, coordinador de CCOO del sector ferroviari.