El Jutjat Penal número 3 de Manresa ha condemnat vuit persones implicades en la inscripció de quatre parelles al registre municipal que eren simulades, ja que tenien l´objectiu real que un dels components de cada unió, immigrants sense papers, poguessin regularitzar-se al país.

La principal condemnada és una veïna de Manresa de nacionalitat romanesa, Daniela O., que va facilitar els tràmits d´empadronament necessaris perquè les quatre parelles poguessin inscriure´s com a unió de fet al registre d´unions estables de l´Ajuntament, malgrat que no existia cap vincle sentimental entre cap dels contraents. A canvi, la dona rebia una contraprestació econòmica que no ha estat determinada.

L´acusada ha estat sentenciada a un any i nou mesos de presó, pena que no haurà de complir perquè és inferior als dos anys i no té antecedents penals, amb la condició que no torni a delinquir en els propers tres anys. A més, ha de pagar una multa de 810 euros.

Els altres condemnats són set de les vuit persones que van contreure les falses parelles de fet. El vuitè implicat, Mustapha B., de nacionalitat marroquina, no ha pogut ser jutjat perquè no se l´ha localitzat. La resta han estat condemnats a mig any de presó, que tampoc no hauran de complir, i a una multa de 540 euros.

Els fets, segons la sentència de conformitat, van tenir lloc l´any 2011, quan Daniela O., a canvi de diners, va facilitar els tràmits necessaris d´empadronament a l´Ajuntament de Manresa a sis persones, que va censar al seu domicili particular, situat a la travessera dels Drets. En concret, va empadronar-hi quatre homes estrangers, els marroquins Azeddine R. i Mustapha B. i els pakistanesos Waqar A. i Fahad A., i dues dones de nacionalitat espanyola, María Carmen N. C. i Yaiza E. M.

La primera falsa parella de fet que es fa inscriure va ser la d´Azeddine R. i María Carmen N. Segons la sentència, un cop empadronats al domicili de Daniela O., van iniciar els tràmits necessaris per a la seva inscripció al registre municipal d´unions estables no matrimonials de l´Ajuntament de Manresa, malgrat que no tenien cap convivència efectiva, i amb l´únic propòsit de facilitar l´obtenció del permís de residència, a canvi d´una contrapartida econòmica i amb l´ànim de manipular la fe pública registral. Gràcies a això, Azeddine R. va regularitzar la seva situació administrativa, que va tramitar i aconseguir.

Les altres tres parelles de conveniència es van inscriure al registre amb pocs dies de diferència, el 23 de novembre, l´1 de desembre i el 2 de desembre. Es tracta de les parelles formades per Mustapha B. i Yaiza E. M.; Waqar A. i Carmen S. S., i Fahad A. i Fina S. S. En el cas de Carmen S. S. i Fina S. S., totes dues de nacionalitat espanyola, no van ser empadronades al domicili de Daniela O.

L´acord evita l´expulsió

El dia del judici, els vuit acusats van reconèixer els fets, de manera que la fiscalia va rebaixar les peticions inicials de pena i va pactar les condemnes amb les defenses. Com que la pena dictada no arriba a un any de presó, l´acord evita que els tres immigrants sense papers, Azedine R., Wakar A. i Fahad A., siguin expulsats de l´estat, per la qual cosa tots tres es van mostrar conformes amb la pena.