El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat el treballador forestal que va causar per imprudència un incendi a Castellnou de Bages, el març del 2012, però, de moment, no l´obliga a pagar el cost d´extinció dels Bombers, tal i com pretenia la fiscalia. De totes maneres, la sentència, a la qual ha tingut accés aquest diari, deixa oberta la possibilitat que la Generalitat reclami en un procediment civil el pagament del dispositiu, que va pujar a 15.000 euros.

Tot i així, l´home ha estat condemnat a pagar una multa de 240 euros, que s´afegeixen als 600 euros que ja va sufragar per la sanció administrativa que li va imposar el departament d´Agricultura de la Generalitat. També l´ha condemnat a set mesos de presó, que no haurà de complir perquè la pena és inferior als dos anys i l´home no té antecedents penals. El foc va cremar 1,88 hectàrees de vegetació.

En el judici, tal i com va publicar Regió7, l´acusat, José L. V., de 39 anys, va negar haver originat el foc per una imprudència i va assegurar que l´havia provocat de forma accidental, quan se li hauria vessat la gasolina que estava omplint al dipòsit d´una motoserra.

La jutge, però, no ha considerat acreditada la seva versió i ha donat per bones les conclusions que els Agents Rurals van exposar durant el judici. Així, segons recull la sentència, el dia dels fets, el 6 de març del 2012, José L. V. estava realitzant treballs de neteja forestal a la zona de la Vila d´Argençola, al terme de Castellnou, a prop de la carretera de Balsareny a Súria.

Tal i com havia fet en anteriors ocasions, a l´hora de dinar va encendre una petita foguera sense prendre mesures de precuació, com netejar la brossa i les branques de la zona que la rodejava, i sense tenir en compte que, a causa de la sequera d´aquell hivern, hi havia una prohibició expressa de fer foc al bosc. Per aquest motiu, les flames de la foguera es van estendre a la zona forestal contigua. L´acusat va trencar una branca i va intentar apagar el foc sense èxit, fins que va sortir de la zona per donar l´avís.

En el judici, el representant de la Generalitat es va reservar de forma expressa les possibles accions per reclamar el cost en un procediment civil, que va pujar a 15.011 euros. En l'extinció hi van intervenir 39 bombers, 13 vehicles terrestres i un mitjà aeri.