La secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia de la Generalitat, Patrícia Gomà, es va mostrar ahir "preocupada" per l'augment del 136% de dones que retiren les denúncies per violència de gènere i prefereixen no continuar amb els procediments judicials. Segons Gomà, aquesta és una circumstància causada per "la pressió familiar i social" que pateixen les dones. Les xifres del 2015 van deixar 13.000 víctimes per violència de gènere i uns 5.000 detinguts. Són dades que es mantenen "estables" els últims anys i que "no permeten estar contents", segons va advertir la secretària durant el primer Congrés sobre violència domèstica i de gènere que es va fer a Sabadell. El 62% de les sentències per violència de gènere que es dicten al conjunt de l'estat són condemnatòries.

L'augment del 136% es produeix l'any 2015 respecte del 2014. Són dades extretes de la Ciutat de la Justícia, que, a efectes numèrics, és on hi ha la meitat de jutjats per violència sobre la dona de Catalunya. Patrícia Gomà, en aquest sentit, va assenyalar que, a la dona, "se li fa difícil tirar endavant els procediments contra la parella o l'exparella", ja sigui per les pressions o per si tenen fills en comú.

Gomà va apel·lar a un "canvi profund, d'arrel cultural", per eradicar la violència de gènere. Així, va avisar que "és una qüestió de fons", i va alertar de "les noves formes de violència entre els joves, en què s'adquireixen rols de domini i abús sobre les noies".

Les 13.000 víctimes del 2015 van patir "agressions físiques, psíquiques o sexuals, i van estar sotmeses a una relació d'inferioritat respecte de l'home", va dir Gomà. Són dones que van interposar una denúncia o van necessitar d'una actuació policial d'ofici.

Al congrés d'ahir també hi va ser la secretària d'Estat de Justícia, Carmen Sánchez-Cortés Martín, que va donar a conèixer que el 62% de sentències sobre violència de gènere acaben sent condemnatòries. Al conjunt del territori espanyol, es van interposar el 2015 unes 130.000 denúncies per violència de gènere, una xifra que suposa un punt i mig més que la que hi va haver l'any anterior.