L'aparició del cadàver d'una veïna d'Òdena, Joana Martínez Borrega, a l'interior d'un cotxe, el mes d'octubre del 2013, continua sent un misteri tres anys després. A hores d'ara, els Mossos d'Esquadra continuen investigant les circumstàncies de la mort, ja que l'autòpsia, en el seu moment, no va poder aclarir la causa de la defunció. Transcorregut tot aquest temps, el cos policial manté oberta la possibilitat d'un homicidi, sense descartar altres hipòtesis.

L'odenenca va aparèixer morta l'1 d'octubre del 2013 a l'interior del seu cotxe particular, que es trobava al final d'un camí sense sortida que desemboca en uns camps, a la zona de Ca l'Enric d'Òdena. El cotxe va ser descobert pel marit i el germà de la víctima, després que feia tres dies que la dona estava desapareguda. El cos, quan va ser descobert, presentava signes de descomposició.

La víctima, de 51 anys i natural d'Igualada, vivia des de feia molts anys al nucli urbà d'Òdena amb el seu marit, originari de Guissona. La família va declarar que va veure per darrera vegada Joana Martínez el dissabte 28 de setembre al vespre, quan la víctima va marxar de casa perquè hauria quedat amb unes amigues, amb les quals, però, no es va arribar a trobar mai.

Aquell mateix dissabte al matí, Joana Martínez s'havia desplaçat amb normalitat a Cervera, on havia quedat amb companys d'universitat per començar a preparar el curs. La dona estudiava Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat de Cervera. Una de les companyes de la facultat va explicar que aquell dia, el dissabte 28 de setembre, no havia apreciat res estrany en el seu comportament i que no tenia coneixement que la víctima tingués conflictes amb ningú. Segons va afegir, Joana Martínez tenia una bona relació amb el seu marit, amb la seva família i amb els seus amics. "El que sí que ens va estranyar és que dissabte marxés sola a prendre alguna cosa, ja que no tenia l'hàbit de sortir sola a les nits", va dir.

L'endemà, diumenge dia 29, després que la dona no tornés a la nit a casa, la família va denunciar la desaparició als Mossos. Començaven així dos dies de recerca per l'entorn d'Òdena que es van culminar al cap de dos dies, quan el marit i el germà van avisar que havien trobat el cotxe als camps de Ca l'Enric. El vehicle era en una zona fora de pas, poc freqüentada, i la dona era morta a l'interior.

L'autòpsia no va ser concloent pel que fa a la causa de la mort, cosa que ha dificultat la investigació, segons els Mossos. El cos policial, tres anys després, manté obert el cas, que va a càrrec de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Central. La investigació se centra a determinar si la mort va ser per homicidi i, en cas que sigui així, qui hi estaria implicat, tot i que no es descarten causes de mort no criminals.