Veïns de la Coromina de Balsareny reclamen a l'Ajuntament que tanqui una empresa del polígon, Plasticbag, per les males olors que genera des que s'hi va instal·lar el 2013, segons denuncien. Els afectats exigeixen la mesura després d'haver descobert, a més, que no té llicència ambiental. El consistori reconeix l'existència de les pudors (negades per l'empresa) i assegura que, malgrat que no són perjudicials per a la salut, obligarà Plasticbag a eliminar-les com a requisit per atorgar-li la llicència.

L'empresa, que es dedica a la fabricació de bosses d'escombraries de plàstic, es va crear el 2012 a Caldes de Montbui, però es va traslladar l'any següent al polígon de la Coromina de Balsareny, on treballen actualment una vintena d'empleats, la majoria bagencs.

Plasticbag està situada en un extrem del polígon, just davant d'un grup de cases. Segons han explicat els veïns a aquest diari, les pudors es produeixen des de l'inici i, malgrat que no són constants, "poden aparèixer en qualsevol dia i a qualsevol hora, ja que la nau està en funcionament sempre", asseguren. La darrera vegada que van notar-les va ser ara fa una setmana. Els afectats descriuen la flaire com "una olor de cautxú cremat", i asseguren que els vigilants municipals de Balsareny "també les han percebut moltes vegades" i les han fet constar a les seves actes.

"No sabem què estem respirant des de fa tres anys i ens sentim desemparats", denuncien els veïns. "Durant aquest temps hem reclamat a l'Ajuntament que obligui l'empresa a aplicar les mesures adients, però no ens n'hem sortit", lamenten. "Creiem que, quan l'empresa crema polietilè, no genera les pudors. Però sí que en provoca quan crema plàstics reciclats de mala qualitat", consideren.

Com que veien que no es resolia la seva problemàtica, un grup de veïns ha contractat un advocat particular, el manresà Jordi Matamala, que, després de diverses gestions, ha constatat que l'empresa funciona sense llicència ambiental. "Hem fet diverses reunions amb l'Ajuntament i hem fet diversos intents d'aproximació amb l'empresa. És cert que ara les pudors són menys fortes, però no desapareixen. I, com que no tenen llicència ambiental, ens hem vist obligats a tirar pel dret i demanar el tancament", explica Matamala.

En l'escrit presentat al consistori, els veïns defensen la clausura perquè la nau ha estat funcionant sense llicència, "actuant de forma il·legal i clandestina", i perquè ha incomplert la normativa urbanística de Balsareny, que prohibeix expressament les activitats que generin males olors. L'escrit també assenyala que els informes que van emetre el Consell Comarcal i la Generalitat sobre l'empresa "mai no s'han pronunciat sobre el projecte tècnic definitiu, sinó únicament per una modificació no substancial del projecte".

A més, segons afegeixen els veïns, "el projecte i els diferents canvis presentats per l'empresa mai no parlen que el plàstic que fan servir com a matèria primera és reciclat". Segons afegeix el text, "únicament esmenten que faran servir matèries termoplàstiques, però, si són d'origen reciclat, quina garantia hi ha que els materials no continguin matèries no declarades?", es pregunten, i conclouen: "caldria requerir el certificat d'origen de les matèries primeres".

L'empresa, però, ha negat a Regió7 les pudors. "La mala olor és un tema molt subjectiu, i nosaltres no en fem", assegura rotundament l'administrador, Joan Obradors. "Han vingut empreses a fer-nos controls, i els hem passat tots amb èxit. Ho tenim tot en regla. I, pel que fa al tema de la llicència, només estem esperant que l'Ajuntament ens la signi", diu.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Jorge Aguilera (Gent de Balsareny-Entesa), atribueix la falta de llicència "a una deixadesa de les dues parts, tant de l'empresa com de l'Ajuntament", tot i que no en responsabilitza l'antic govern de CiU, "sinó la falta de personal que hi ha a l'administració, ja que el nostre enginyer municipal no està a jornada completa i és difícil que pugui seguir tots els expedients".

"No té sentit, el tancament"

Però Aguilera afegeix que la falta de llicència "és una oportunitat que tenim d'exigir-li a l'empresa totes les mesures possibles per eliminar les pudors, com a condició indispensable per atorgar-li la llicència". El regidor reconeix que les males olors "estan constatadíssimes", però tranquil·litza els veïns i afirma que els informes tècnics "asseguren que no són perjudicials per a la salut, ja que no hi ha partícules a l'aire". També afegeix que en els darrers mesos l'empresa ha fet millores que han permès "reduir-les". Aguilera entén que "els veïns estiguin irritats", però creu que ara "no té gaire sentit que es demani el tancament. El que hem de fer és continuar les converses per arribar a un acord", conclou.