Regió 7

Juliol càlid i pluviomètricament irregular a Catalunya

Destaca la calorada entre els dies 17 i 21 amb valors per sobre dels 39ºC i l'episodi de tempestes entre el 20 i 23

01.08.2016 | 17:55

El mes de juliol s´ha caracteritzat per ser sec i càlid a bona part de Catalunya, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El setè mes del 2016 ha estat caracteritzat per un predomini de la massa d´aire subtropical que ha provocat una temperatura per damunt dels valors normals, però amb un lleuger flux del nord que ha mantingut a ratlla la temperatura i no s´han produït grans calorades. Tan sols cal destacar la que es va registrar entre els dies 17 i 21, quan els valors termomètrics es van enfilar lleugerament per sobre dels 39 ºC en alguns punts del Prepirineu occidental i prelitoral Nord. Pel que fa a la pluviometria, tot i ser un mes sec a gran part de Catalunya hi ha hagut diversos episodis de tempestes, puntualment fortes, que han deixat registres considerables com els 91,3 litres de Blancafort (Conca de Barberà) el dia 22 de juliol o els 54 litres a Osona, el passat dia 27.

De fet, el pas d´un front entre els dies 13 i 15 de juliol, que va deixar tempestes al litoral Central, va provocar un flux del nord al país amb un descens tèrmic destacable. A sis estacions de la Xarxa d´Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es va assolir la temperatura més baixa de les seves sèries en un mes de juliol. Salòria (2.451 m) i Cadí Nord (2.143 m) – Prat d´Aguiló, ubicades al Pirineu; Montesquiu i Viladrau, a Osona; Alguaire, a la plana de Lleida; i Cunit, al litoral Central.

Aquesta situació general també va afavorir el pas de sistemes frontals, desfigurats en superfície però acompanyats d´aire fred en alçada, que juntament amb la temperatura moderadament alta en superfície, van poder inestabilitzar l´atmosfera i la formació de tempestes, afectant de manera molt irregular a Catalunya. Com és normal en aquesta època de l´any, van descarregar de forma esporàdica amb una intensitat molt forta, superant el llindar de 20 litres en 30 minuts o fins i tot, el de 40 litres en 30 minuts.

Tempestes del 4 al 8 de juliol: 62 litres a Setcases

Aquest primer episodi va estar caracteritzat per un embossament d´aire fred en alçada que es va acabar deslligant del corrent general, creuant el nostre territori. Les quantitats més destacades registrades a la XEMA i la Xarxa d´Observadors Meteorològics (XOM) van ser: 61,6 litres a Setcases - Hostal Pastuira (XOM, Ripollès); 47,5 litres a Sant Joan de Toran (XOM, Val d´Aran); i 42,3 litres a la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Durant aquests dies es va superar el llindar de 20 litres en 30 minuts a: 24,8 litres el dia 7 a Ulldeter (2.410 m); 22.4 litres el dia 8 a Santa Coloma de Queralt; i 21,4 litres el dia 7 a la Pobla de Segur.

Tempestes del 20 al 23 de juliol: 91,3 litres a Blancafort

Entre els dies 20 i 23 es va produir un nou episodi de tempestes en relació a un solc que va creuar el país, afectant especialment al Prelitoral i Prepirineu. Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions gestionades per l´SMC van ser: 91,3 mm a Blancafort (Conca de Barbera); 74,6 mm a Sant Salvador de Guardiola (Bages); i 73,6 mm a Sant Joan de Toran (Val d´Aran). Durant el dia 22 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a punts del Prelitoral i Prepirineu, però cal destacar que es va superar el llindar de 40 mm en 30 minuts a Blancafort (60,6 mm) i a l´Espluga de Francolí (42,5 mm).

Xàfecs del 25 al 27 de juliol: Prepirineu i plana de Vic

Com a conseqüència d´un solc amb aire fred en alçada es van produir tempestes entre els dies 25 i 27, que van afectar bàsicament el Prepirineu i la plana de Vic. Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions gestionades per l´SMC van ser: 63,1 mm al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès; 54,0 mm a Vic (Osona); i 49,1 mm a Gurb (Osona). Durant el dia 27 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a: Gurb es van enregistrar 33,1 mm; al Port del Comte (2.316 m) es va arribar fins als 24,3 mm; finalment al Santuari de Queralt (el Berguedà) es van mesurar 23,5 mm.

Mes càlid a bona part de Catalunya

El juliol ha estat càlid a gran part de Catalunya, especialment a l'extrem nord-oriental, Prepirineu, Catalunya Central i Prelitoral. En canvi, ha estat normal a cotes altes del Pirineu occidental, amplis sectors del pla de Lleida, el Garraf i el delta de l´Ebre. Aquests valors d´anomalia tèrmica han estat conseqüència, d´una banda, de la massa d´aire subtropical que ha afectat Catalunya durant gran part del mes, i d´altra banda, del flux del nord que va afectar el país com a conseqüència del desplaçament de l´anticicló atlàntic al nord de la seva ubicació habitual. Les anomalies positives més destacades han estat els +2,6 per sobre de la mitjana a Gisclareny (Berguedà), els +2,5ºC a la Quart (Berguedà) o els +2,4ºC a Roses (Alt Empordà).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Més de 20 quilòmetres de cua a l´A-2, a Martorell, per un accident

Un camió ha bolcat i ha caigut sobre la mitjana tot atrapant un cotxe a sota del remolc

Rescaten una manresana accidentada a la Mola

Rescaten una manresana accidentada a la Mola

La dona, de 59 anys, s'ha trencat el turmell i ha estat evacuada en helicòpter a l'hospital de...

El Govern revisarà el protocol d´aixecament del peatge en cas d´incidències a la C-55

El Govern revisarà el protocol d´aixecament del peatge en cas d´incidències a la C-55

Una sessió de treball revisarà la setmana vinent quan s'ha d'activar el pla i en quins trams de la...

La jutgessa descarta que el crim de Masquefa sigui un cas de violència masclista

La jutgessa descarta que el crim de Masquefa sigui un cas de violència masclista

La magistrada ha decretat presó provisional sense fiança per a l'home. L'acusat havia de...

El Bages, el Berguedà i el Solsonès han tingut una sola mosso de trànsit quatre nits

El Bages, el Berguedà i el Solsonès han tingut una sola mosso de trànsit quatre nits

Així ho ha denunciat un sindicat policial, tot i que el cos de Mossos afirma que la incidència ja...

Pintures sobre drets humans als jutjats de Manresa

Pintures sobre drets humans als jutjats de Manresa

La mostra es pot visitar fins al 25 de novembre al vestíbul d'entrada del Palau de Justícia

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema