El mes de juliol ha estat càlid en una gran part de Catalunya, especialment a l'extrem nord-oriental, Prepirineu, Catalunya Central i Prelitoral. Segons va explicar aquest dilluns el Servei Meteorològic de Catalunya, les anomalies positives més destacades han estat al Berguedà: els +2,6 per sobre de la mitjana a Gisclareny i els +2,5ºC a la Quar.

En canvi, el juliol ha estat normal a cotes altes del Pirineu occidental, en amplis sectors del pla de Lleida, al Garraf i al delta de l'Ebre. Aquests valors d'anomalia tèrmica han estat conseqüència, d'una banda, de la massa d'aire subtropical que ha afectat Catalunya durant gran part del mes, i d'altra banda, del flux del nord que va afectar el país com a conseqüència del desplaçament de l'anticicló atlàntic al nord de la ubicació habitual.

Aquesta situació general, segons va assenyalar el Servei Meterològic de Catalunya, també va afavorir el pas de sistemes frontals, desfigurats en superfície però acompanyats d'aire fred en alçada, que juntament amb la temperatura moderadament alta en superfície van poder inestabilitzar l'atmosfera i formar tempestes, que van afectar de manera molt irregular a Catalunya.