Hicham H., el jove de Manresa que ha quedat en llibertat provisional després d´haver estat empresonat fa deu dies, acusat de promoure el gihadisme per Internet, s´ha declarat innocent en declaracions a aquest diari. «És ridícul que m´acusin, no hi ha cap prova contra mi. Jo no sóc gihadista, ni terrorista ni res, jo només vull viure amb pau, i no m´interessa ni la guerra ni la violència», diu.

Tal com va avançar ahir aquest diari, el jutge de l´Audiència Nacional José de la Mata va deixar dilluns en llibertat amb càrrecs l´acusat, que va ser detingut el 14 de setembre per la Policia Nacional, que l´acusava de promoure l´ideari gihadista per Internet, a través d´una plataforma virtual. Dos dies després, el jutge l´enviava a presó. «I al cap de deu dies m´ha deixat anar, argumentant que ja s´ha pogut fer la investigació. De debó que amb tants pocs dies ja s´ha pogut investigar tot?», es pregunta Hicham H., que creu que va anar a presó en el moment de la detenció pel rebombori mediàtic.

En el moment de l´arrest, Hicham H., de nacionalitat marroquina, feia dos mesos que vivia a Manresa, provinent de Córdova, on havia viscut durant quatre anys. Abans, havia viscut a Tarragona, en un centre de menors, primer, i en pisos tutelats, després. Reconeix que de més jove «vaig tenir problemes amb les drogues i vaig cometre delictes comuns, però mai relacionats amb temes de terrorisme. I ara fa molt de temps que no em fico amb problemes», diu.

Segons ell, la policia només té contra ell «tres o quatre fotografies descontextualitzades, que vaig penjar a Facebook públicament, juntament amb moltes altres». I nega haver fomentat el gihadisme a través de xats amb altres persones. «Jo a Internet xatejo amb noies», afirma. Sobre les converses que tenia amb un home que havia anat a lluitar a la zona de conflicte entre Síria i l´Iraq, Hicham H. explica que «es tracta d´un veí del meu poble natal del Marroc, que conec de tota la vida. Parlàvem de coses normals, mai sobre res de gihadisme«. Per a ell, «la gent que es fica en guerres i en coses d´aquestes és tonta», sentencia.

Hicham H. afegeix que la nit que el va detenir a la policia «vaig tenir un gran ensurt, perquè no sabia què passava» i que aquests dies a la presó «m´ho he passat molt malament, perquè jo no he fet res i no sabia si m´hi voldrien tenir tancat durant anys». Ara, el cas està pendent de judici. «Jo el que vull fer és continuar endavant i intentar curar-me la cama, que fa anys que tinc malament per un accident de moto, i hi ha el perill que me l´hagin d´amputar», diu.