Regió 7

Els Bombers han rescatat deu boletaires a la Catalunya Central en els últims deu dies

El cos demana precaució davant d'una temporada que es preveu bona.

22.10.2016 | 07:33
Bombers fent un simulacre de rescat de muntanya.

ACN | Berga

Els Bombers de la Generalitat preveuen que aquesta temporada de bolets serà "especialment complicada" perquè la campanya es preveu bona i el nombre de persones que surt a buscar bolets s'incrementa notablement.

De fet, des de que s'ha iniciat la temporada, ara fa deu dies, els Bombers ja han hagut de realitzar disset salvaments de boletaires a les comarques de muntanya, 10 dels quals a les comarques de la Catalunya central. Les àrees on es concentren el nombre més alt de recerques són el Berguedà (7) i el Ripollès (5) seguit de la Cerdanya (2), Osona (1), el Pallars Jussà (1), i el Solsonès (1). Coincideix amb les comarques on l'any passat també es van buscar més boletaires: Alt Urgell (9), Ripollès (7) i Berguedà (6).

Des del cos de Bombers, s'ha posat èmfasi en la importància de prendre mesures de seguretat a l'hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són persones grans d'entre 60 i 80 anys.

Els Bombers alerten que la recerca de persones perdudes al medi natural ha mostrat un increment notable en els darrers anys. Segons han explicat, el que abans era un servei extraordinari de rescat a la muntanya, ara ha esdevingut una pràctica comuna que es repeteix cada setmana. De fet, l'any passat, els Bombers van haver de fer 383 serveis per recerques, dels quals 48 eren boletaires i, enguany, ja s'han fet 290 salvaments.

En aquest sentit, el cap de la regió de Bombers de la Catalunya Central, Francesc Boya, ha avisat que la temporada es preveu "especialment complicada", ja que aquesta campanya està sent tardana però bona, i això fa que el nombre de boletaires s'incrementi considerablement.

Consells per buscar bolets

Des de Protecció Civil se subratlla que els motius més habituals pels quals els boletaires es desorienten solen ser el desconeixement de la zona i del terreny, i les condicions meteorològiques adverses, especialment la boira.

També es recorda que, si bé és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.

Per aquest motiu, Bombers ha volgut recordar un seguit de consells als boletaires com planificar bé la sortida, portar bon equipament, ser conscient de les capacitats de cadascú i portar roba de color o un xiulet per emetre un so en cas de pèrdua.

Una federació de boletaires

Els Bombers han explicat que, a diferència de la gent que usualment fa muntanya, els boletaires no solen pertànyer a cap associació ni federació i, per tant, no tenen cap assegurança que cobreixi el rescat. Tot i que no s'ha cobrat mai cap salvament a un boletaire, recorden que el cost de fer un rescat és molt elevat. "Heu de pensar que, en el moment que encenem les turbines de l'helicòpter, el cost per hora és de 3.000 euros i a, a partir d'aquí, el cost va sumant", han explicat. A més, han subratllat que, el fet de tenir efectius pendents d'un rescat, pot fer minvar la intervenció d'una altra actuació.

Pel fet de pagar per buscar bolets, consideren que és positiu sempre que els diners recaptats s'inverteixin en gestió forestal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Expectació a la carretera de Vic de Manresa per un rescat amb el vehicle escala

Expectació a la carretera de Vic de Manresa per un rescat amb el vehicle escala

Els Bombers es van enfilar fins a un sisè pis per rescatar una dona que havia caigut a l'interior...

Sant Fruitós acomiadarà diumenge la dona morta en l´accident a l´eix Diagonal

Sant Fruitós acomiadarà diumenge la dona morta en l´accident a l´eix Diagonal

El funeral de Pilar Pintó Serra serà a les 12 del migdia, a l'església parroquial

Un ferit en un incendi en un restaurant de Santpedor

Un ferit en un incendi en un restaurant de Santpedor

El propietari de l'establiment ha estat atès pel SEM per cremades en una mà i una intoxicació lleu

Tailàndia inicia el judici contra l´excandidat de PxC a Manresa, que s´enfronta a pena de mort

Tailàndia inicia el judici contra l´excandidat de PxC a Manresa, que s´enfronta a pena de mort

Artur Segarra, natural de Terrassa, serà jutjat per haver matat presumptament un altre català, el...

Un accident provoca retencions a la C-55, a l´altura de Sant Vicenç de Castellet

Un accident provoca retencions a la C-55, a l´altura de Sant Vicenç de Castellet

La topada ha estat entre un camió i una autocaravana al carril que va en sentit nord

Enllaços recomanats: Premis cinema