Sorpresa majúscula a Sallent en trobar un autèntic arsenal de la guerra civil a la rectoria vella. Aquest dijous al matí, uns manobres van descobrir per casualitat en una paret de doble fons 450 granades de mà del model FAI, 7,6 quilograms de dinamita, 160 metres de metxa lenta, 750 artefactes explosius improvisats amb els seus detonadors i metxa, i 1.900 cartutxos de fusell del calibre 100 mil·límetres. Agents dels Mossos d´Esquadra de l´Àrea de Desactivació d´Artefactes Explosius TEDAX- NRBQ es van fer càrrec del material i estan portant a terme les tasques de desactivació.

Els manobres es fregaven els ulls perquè no s´ho podien creure. Estaven retirant la barana del pis superior i llavors es van adonar que en realitat hi havia una falsa paret d´uns 40 centímetres i que a l´interior hi havia material explosiu. Davant l´alarma, van deixar les obres i van avisar els Mossos d´Esquadra, que van iniciar l´operatiu per retirar tots els artefactes. Davant la gran quantitat de granades i dinamita, la policia catalana va desallotjar tres edificis i un bar per garantir la seguretat en aquest punt de Sallent.

L´alcalde del municipi, David Saldoni, es va desplaçar fins a la rectoria vella tan bon punt el van informar de la troballa. «Tot i el desplegament de la policia, l´operatiu s´ha portat a terme amb discreció i desallotjant els veïns que hi havia als blocs propers i un bar. La rectoria vella és situada al carrer de les Clos, que és secundari, i per tant l´operatiu dels Mossos no ha cridat excessivament l´atenció. Primer m´ha avisat el sergent de la Policia Local i tot seguit el conseller de l´Interior, Jordi Jané», comentava.

Tot i que l´operatiu no va crear una gran expectació, van haver de tallar el carrer perquè els agents especialitzats a desactivar material explosiu poguessin treballar i retirar la gran quantitat d´artefactes. La doble paret ocupava la planta baixa i la primera planta. Els agents de l´Àrea de Desactivació d´Artefactes Explosius TEDAX- NRBQ van treballar durant dues hores a la rectoria vella i van fer un forat a la paret per retirar tot el material. «He pogut veure tot el que hi treien i no semblava que el pas del temps hagués afectat la dinamita ni les granades. Semblava nou», explicava Saldoni. Tot i el risc que suposava la presència de tot el material, no hi havia cap perill imminent pel que fa a la detonació dels artefactes.

Un cop els Mossos d´Esquadra van classificar el material localitzat a la rectoria vella de Sallent, el van traslladar a la pedrera del municipi de Jorba, a l´Anoia, per començar les tasques de desactivació. Unes feines que continuen avui per la gran quantitat de material que s´ha de destruir.

Amagatall de 80 anys

Els artefactes explosius de la rectoria vella daten, segons la policia catalana, de l´any 1937, ja en plena Guerra Civil Espanyola. Tot sembla indicar que es tracta de material que hi van amagar membres de la Confederació Nacional del Treball (CNT), ja que l´edifici va ser comissat per l´organització llibertària i l´utilitzava com a local.

«Se sabia que la CNT havia ocupat la rectoria vella, però ningú tenia ni idea de l´existència de la doble paret», assegura l´alcalde. De fet, va ser la seu d´agrupaments juvenils a la dècada dels 70 i als 80. Actualment, l´edifici està tancat perquè està en estat ruïnós. La rectoria vella és una de les construccions més singulars del municipi, la façana data del 1761, i està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.