El Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona ha decretat l'obertura del judici oral contra les 41 persones que van formar part dels consells d'administració de Catalunya Caixa (CX), per haver aprovat increments de sou als directius, i que seran jutjades per un delicte d'administració deslleial.

En la interlocutòria d'obertura del judici oral, el jutge obliga a un dels principals acusats, el bagenc Adolf Todó, a pagar una fiança de 808.563 euros en previsió de les responsabilitats civils que es puguin depurar en la sentència. Todó, exdirector de l'entitat bancària, és un dels principals acusats, juntament amb l'expresident de CX, Narcís Serra.

A més, en la mateixa resolució, el jutge obliga el total de 41 acusats a pagar conjuntament una fiança solidària de 7.000.000 euros en favor de Catalunya Caixa (o al seu successor empresarial) i de 2.568.000 euros al Fons de Restauració Ordenada Bancària, en previsió també de les possibles responsabilitats civils. La xifra total, per tant, passa dels 9,5 milions d'euros.

Entre els 41 acusats que hauran de participar en el pagament d'aquesta fiança, hi figuren onze representants de la Catalunya Central al consell d'administració de l'entitat, resultant de la fusió de Caixa Manresa, Caixa Catalunya i Caixa Tarragona. La majoria d'ells s'enfronten a una petició fiscal de dos anys de presó, excepte l'exalcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Francesc Iglesias, que és de quatre anys, la mateixa pena a què s'enfronta Todó.

A banda de Todó i Iglesias, la resta d'acusats de la Catalunya Central que han de participar de la fiança, segons la interlocutòria del jutge, són Manel Rosell (que posteriorment va presidir Catalunya Caixa); l'advocat Josep Maria Badia; els exalcaldes Josep Camprubí (Manresa) i Maria Antònia Trullàs (Calaf); l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno; el doctor Lluís Guerrero; l'expresident de Mútua Manresana Ramon Llanas; a més del moianès Josep Catot; el calafí Joaquim Palà i la santjoanenca Laura Vives. Aquests deu integraven el consell d'administració de Caixa Manresa, i entre el juliol i el novembre del 2010 van passar a formar part del consell provisional integrat de les caixes fusionades.

En cas de no fer-se efectives aquestes fiances, el jutge adverteix que podrà embargar els béns dels acusats en la quantia necessària.