Finalment, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, haurà d'anar a judici per haver mantingut l'estelada a l'ajuntament durant dues convocatòries electorals.

L'Audiència Provincial de Barcelona, a petició de la fiscalia, ha tombat la resolució d'arxivament del Jutjat d'Instrucció 1 de Berga i ha reobert el cas contra ella per no haver fet cas dels requeriments de la Junta Electoral Central durant les campanyes de les eleccions catalanes del 27 de setembre i dels comicis espanyols del 20 de desembre del 2015. L'advocat de Venturós i diputat de la CUP, Benet Salellas, va deixar ahir oberta la possibilitat que l'alcaldessa no comparegui el dia del judici, tal com ja va fer quan va ser citada a declarar en fase d'instrucció.

El jutge berguedà Albert Ejarque havia arxivat el cas en concloure que la presència de la bandera independentista durant la jornada de reflexió i la jornada electoral no transgredia la llei perquè, segons va dir, la bandera representa «diversos partits», i, per tant, no es podia entendre com a propaganda electoral.

En canvi, l'Audiència contradiu el jutge berguedà i considera que el cas reuneix prou «indicis de criminalitat» per portar l'alcaldessa de Berga a judici. En la seva resolució, a la qual ha tingut accés Regió7, la secció setena del tribunal provincial assenyala que l'estelada «representa una determinada opció política». Segons afegeix la resolució (que ha tingut com a ponent la magistrada Ana Ingelmo), l'alcaldessa de Berga no va fer cas dels requeriments de la Junta Electoral de Zona. «Es va haver d'acudir als Mossos d'Esquadra perquè la retiressin», diu la interlocutòria de l'Audiència. Aquests fets, assenyala la resolució, «són indiciàriament constitutius de delicte», i, per tant, susceptibles de ser jutjats en un judici oral.

Per aquest motiu, l'Audiència accepta el recurs de la fiscalia, en una resolució que és ferma, i envia el cas de nou al jutjat de Berga per tal que elevi l'assumpte a judici. Segons va explicar ahir a aquest diari l'advocat Benet Salellas, en funció de quina sigui l'acusació de la fiscalia (desobediència o delicte electoral), el judici es farà en un jutjat penal de Manresa o a la mateixa Audiència de Barcelona.

Si s'enfronta a un delicte electoral, Venturós, en cas de condemna, podria ser castigada a una pena d'entre tres mesos i un any de presó (que no hauria de complir), a banda d'una multa. Si al final és acusada de desobediència, no s'enfrontarà a presó, però sí a una inhabilitació per a un càrrec públic d'entre mig any i dos anys.

Benet Salellas va lamentar ahir que l'Audiència «vulgui restringir el debat polític», quan el jutge de Berga «en una interlocutòria molt ben motivada havia conclòs que la justícia no ha d'entrar en aquestes qüestions». De fet, Salellas va recordar que ja va passar una cosa semblant amb el cas de Badalona, en què l'Audiència també va tombar la resolució d'arxivament del jutjat badaloní. «L'Audiència vol enfangar-se amb qüestions polítiques. És un error per part de la judicatura voler ser partícip del debat polític. Els jutges no estan cridats a tenir aquest paper i, quan el tenen, ja sabem quin és», va assenyalar. «L'Audiència dóna el missatge que vol escarmentar d'alguna manera tots aquests càr-recs electes desobedients», va concloure Salellas.