Als 63 anys i ja jubilada, la sexòloga xinesa Li Yinhe segueix sent la gran referència en una matèria que durant segles va ser un gran tabú al país oriental: el sexe.

La seva defensa de l'homosexualitat, la pornografia o el sexe en grup l'ha convertit en una rara avis al seu país. Nascuda a Pequín i doctorada en Sociologia a la Universitat de Pittsburgh (EUA) en els 80, aquesta dona menuda i assossegada, atrevida en els seus estudis però poc amiga de grans polèmiques o de ficar-se en polítiques, assegura en una entrevista a Efe que el sexe, malgrat la fama que li ha donat, és només un dels seus interessos acadèmics.

"Vaig estudiar tres aspectes diferents: el matrimoni i la família, els estudis de gènere i el sexe, però pel que sembla la gent va mostrar especial interès en aquest últim", assenyala la investigadora, pionera en els 80 i els 90 a l'hora d'investigar temes que fins a la mort de Mao Zedong eren tot un misteri.

La seva publicació el 1998 de tres llibres (un sobre sadomasoquisme, un altre sobre l'homosexualitat i un tercer sobre la dona) va ser un terratrèmol en un país que segons ha explicat Li en altres ocasions va ser "antisexual" durant més d'un mil·lenni.