Tot i que els científics sostenien gairebé unànimement que els dinosaures es van extingir per l'impacte d'un gran asteroide sobre la Terra fa 66 milions d'anys, un nou estudi publicat avui revela que el xoc va augmentar l'activitat volcànica i la combinació d'ambdós fenòmens els va liquidar.

Les noves mesures de l'activitat volcànica en aquest període, el cretaci, que poden ser les més precises fins ara, indiquen un fortíssim augment en la taxa d'erupció dels volcans de l'altiplà de Deccan (Índia), on s'ha fet el estudi, durant els 50.000 anys posteriors a l'impacte.

Després del meteorit, les erupcions volcàniques tenien lloc amb menys freqüència, però quan n'hi havia ho feien d'una manera més virulenta i expulsant molta més lava que fins llavors. Segons l'estudi, prop del 70 % del volum total de magma acumulat en l'altisplà del Deccan va ser expulsat en erupcions massives.

Sota la direcció de Paul Renne, professor a Berkeley i director del seu Centre de Geocronologia, la investigació considera que aquestes noves mesures demostren que els fluxos de lava de la gran cadena volcànica del Deccan funcionaven a un ritme més lent abans de l'impacte. La combinació de l'impacte del meteorit i l'increment de l'activitat volcànica van intoxicar l'aire i els ecosistemes, i van omplir el planeta de substàncies nocives que van provocar la desaparició de nombroses espècies.

"Basant-nos en les nostres dates d'activitat volcànica, podem estar bastant segurs que els dos esdeveniments (el meteorit i les erupcions) van provocar l'extinció massiva", va explicar Renne amb motiu de la publicació de l'estudi.

"És gairebé impossible atribuir -va afegir- els efectes atmosfèrics a un o altre. Tots dos van succeir al mateix temps".