La Germandat dels Sants Màrtirs i diverses entitats cardonines impulsen un cicle de vetllades culturals que tindran com a escenari la cripta gòtica dels Sants Màrtirs de Cardona, una construcció del gòtic tardà (segle XVI) ubicada sota l'altar de l'església parroquial de Sant Miquel. La iniciativa, que s'emmarca en els actes de commemoració del 75è aniversari del retorn de les relíquies dels patrons de la vila ducal, sant Celdoni i sant Ermenter, després de la seva desaparició a l'inici de la guerra civil (1936), va començar divendres passat.

Les Vetllades Culturals a la Cripta -que acull les relíquies dels Sants Màrtirs- volen reivindicar aquest espai -habitualment tancat al públic- com a nou escenari per a la difusió i l'exhibició cultural. Així, la primera de les vetllades es va inaugurar amb una mostra expositiva del treball fotogràfic del prestigiós reporter britànic Sean Hawkey -col·laborador de mitjans com The New York Times, BBC, The Guardian, Hufigton Post i d'organitzacions com Unesco i l'OMS-, sobre la producció de cotó al Senegal, acompanyada de la projecció del documental 20% cotó, 80% suor. La jornada inaugural va tenir la participació de la Coral Cardonina i l'Escolania de Sant Miquel, que van interpretar un parell de cants africans. Prèviament, mossèn Guixé va contextualitzar històricament els orígens de la cripta i la commemoració de la segona vinguda de les relíquies a Cardona i, en acabar la cantada, es va projectar el documental, que va tonar-se a veure diumenge al migdia.

El mes vinent, diumenge 27 de desembre, tindrà lloc la segona vetllada cultural a la cripta, en aquest cas protagonitzada pels joves cantaires de l'Escolania de Sant Miquel, els quals oferiran un recital de música, cançons i poemes nadalencs .