Els pares que no tenen temps per als seus fills o no saben posar límits, les famílies desbordades, la falta de comunicació i coneixement dels problemes dels menors, el baix nivell social i econòmic o els progenitors abusius poden provocar trastorns de conducta en els adolescents.

Els últims cinc anys ha augmentat el nombre d'adolescents amb problemes de comportament per la crisi econòmica i els canvis socials experimentats en l'estructura familiar, juntament amb l'auge de valors com l'individualisme, la necessitat de recompensa immediata o la poca tolerància al malestar. Així es desprèn d'un informe elaborat per l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat, a partir d'una enquesta realitzada a més de 1.300 pediatres, professors, pares, psicòlegs i altres professionals de la salut mental de tot el territori nacional per prevenir, detectar i proposar recomanacions amb la finalitat d'abordar aquests problemes.

La majoria dels professionals enquestats (96 % dels pediatres) ha detectat un augment dels trastorns de conducta, que s'han convertit en la primera causa de consulta en els serveis de salut mental per a nens i adolescents pel seu impacte en l'entorn familiar i escolar. La irritabilitat, la pèrdua d'amistats, l'abús de substàncies, l'escassa capacitat d'atenció, el baix rendiment acadèmic, la poca tolerància a la frustració o la pèrdua de valor davant l'autoritat poden indicar l'aparició de problemes de comportament en els menors, diu el psicòleg clínic Josep Matalí, coordinador de l'informe.