Un estudi pioner investiga nous fàrmacs a través de la predicció epigenètica per optimitzar la teràpia del càncer en malalts en què falla el tractament estàndard, i així augmentar la supervivència dels pacients.

L'Obra Social La Caixa i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IBIDELL) han presentat a Barcelona aquest projecte, titulat "Predicció epigenètica de la resposta als fàrmacs per a la selecció i optimització de la teràpia de càncer". L'epigenètica fa referència, en un sentit ampli, a l'estudi de tots aquells factors no genètics que intervenen en el desenvolupament d'un organisme, i engloba tots els elements que regulen o condicionen la seva expressió genètica. Tal com ha exemplificat el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, la genètica seria l'abecedari, i l'epigenètica seria l'equivalent a l'accentuació que dota de característiques les lletres de l'abecedari.

El director del programa d'epigenètica i biologia del càncer d'IDIBELL, Manel Esteller, ha explicat que el projecte, que va començar fa diverses setmanes, tindrà una durada de dos anys i se centrarà en cent pacients en què les teràpies habituals hagin fallat per segona vegada en el seu tractament, amb la finalitat d'estudiar les seves característiques epigenòmiques per donar la possibilitat de trobar fàrmacs més específics que donin una bona resposta als tumors. Esteller, que va ser el guanyador del Premi Nacional d'Investigació de l'any 2015, ha assenyalat que el projecte estudiarà en profunditat els càncers de còlon, pulmó, cervell i pàncrees.

El doctor Esteller ha assenyalat que l'objectiu del projecte és trobar un fàrmac "més teledirigit" que pugui atacar directament el càncer segons les característiques epigenòmiques dels pacients. Segons el doctor Esteller, les cèl·lules estan responent als tractaments que s'estan realitzant en la fase in vitro, i ha afegit que en els pròxims dos anys "hauran de demostrar que les prediccions també funcionaran en els pacients".