Ajudar el sistema immunològic a combatre les metàstasis: aquest és un dels fronts científics de la lluita contra el càncer.

Un descobriment històric en la composició genètica dels tumors podria ser la porta als tractaments individualitzats, segons un estudi enviat a Science i avançat pel diari The Guardian. A partir dels estudis en càncer de pulmó i pell, els científics han trobat que quan aquests tumors es propaguen per tot el cos porten incorporats una mena de marcadors biològics que el sistema immunològic pot utilitzar per atacar el tumor.

D'altra banda, la immunoteràpia, la tècnica que estimula les defenses de l'organisme per combatre un tumor, ha aconseguit cronificar el melanoma mestastàsic, un tipus de càncer de baixa incidència però fins fa cinc anys extraordinàriament letal ja que les tècniques per combatre-ho no eren eficaços.

El perfil del melanoma metastàsic, una malaltia d'incidència creixent i que té diagnòstic precoç, ha canviat radicalment en aquests últims anys amb la immunoteràpia i l'ús de substàncies per estimular o inhibir el sistema immunitari i ajudar l'organisme a combatre el càncer. Els experts en la matèria, com Salvador Martín Algarra, president del Grup Espanyol Multidisciplinari de Melanoma (GEMM), i Alfonso Berrocal, cap de Secció del Servei d'Oncologia de l'Hospital General Universitari de València, parlen d'"una veritable revolució".

Abans d'aquesta "revolució" terapèutica, el 95% de les persones finalment moria: prop del 20% vivien un any i menys del 10% arribaven als dos anys.

Durant més de trenta anys l'únic abordatge era la quimioteràpia, que a més tenia un mínim impacte en la supervivència. La quimioteràpia, la cirurgia o les teràpies dirigides estaven encaminades a eliminar les cèl·lules malignes del tumor. Però, des de fa molts anys, els metges havien observat que al voltant del melanoma es produïen respostes immunològiques: havien constatat que en alguns pacients desapareixia la metàstasi i altres fins i tot espontàniament es curaven de la malaltia.

Per això, la investigació en immunoteràpia ha estat intensa fins arribar als primers medicaments amb base immunològica aprovats els anys 90, que van millorar la supervivència, encara que només van beneficiar un petit percentatge de pacients. Amb els últims fàrmacs que s'han incorporat s'han multiplicat les xifres de supervivència.